De leerlingen van het VOUW-project maken kennis met de jobs uit de industriesector.© Stef Geeraerts

Tweehonderd jongeren maken kennis met industriesector tijdens jobevent: “Mensen zijn het grootste kapitaal van bedrijven”

Balen/Dessel/Mol/Retie -

In de gebouwen van maatwerkbedrijf Lidwina werd vrijdagnamiddag een jobbeurs georganiseerd. Het initiatief is een samenwerking tussen VDAB en de gemeentebesturen van Balen, Dessel, Mol en Retie. De bedoeling is vooral om de arbeidsmarkt, en de industriesector in het bijzonder, toegankelijk te maken voor iedereen.

Stef Geeraerts

Lidwina in Mol is voornamelijk bekend als maatwerkbedrijf, maar vrijdagnamiddag konden de bezoekers van het jobevent kennismaken met de industriesector. “Het is de bedoeling dat werkzoekenden op een laagdrempelige manier in contact komen met lokale bedrijven om achteraf ook een job te vinden. De jobbeurs kent een gezonde mix tussen ondernemingen uit het reguliere circuit, maar ook maatwerkbedrijven zijn aanwezig”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur bij VDAB.

De focus van de jobbeurs ligt voornamelijk op beroepen uit de industriesector. “Wanneer we naar de vacatures uit onze regio kijken, zien we vooral een grote vraag aan beroepen uit de industriesector”, zegt Vicky Van Maele, regisseur sociale economie en werk bij Baldemore, een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie. “Er is veel vraag naar de beroepen, maar er zijn maar weinig werkzoekenden die er interesse in hebben. Vaak vallen werkzoekenden terug op beroepen die ze kennen, omdat mensen niet altijd weten wat een job precies inhoudt.”

Heftrucksimulator

Om werkzoekenden te laten kennismaken met technische beroepen, werd op de parking een unit gebouwd met gebruikelijke toestellen uit de industriesector. “Er kan kennisgemaakt worden met de wereld van 3D-printing of een job als heftruckchauffeur, waarvoor we een simulator lieten bouwen.”

“Ik heb een beter beeld gekregen van de industriële sector. Het is leuk om virtueel kennis te maken met verschillende beroepen. De sector spookte al wel eens door mijn hoofd, maar nu is het beeld concreter geworden”

Ryan

Een van de jongeren op de jobbeurs

De leerlingen van het VOUW-project onderzoeken op basis van hun talenten en vaardigheden welke opleidingen het best bij hen past. “Het project richt zich op jongeren die schoolmoe zijn, maar toch willen bijleren”, zegt projectverantwoordelijke Katrien Hoes. “Het is de bedoeling om in tien weken op zoek te gaan naar hun interesses, waarbij we samen verschillende organisaties bezoeken die alle mogelijkheden moeten belichten, waarna ze hun keuze maken. Het is een tijdelijke maatregel om hen te oriënteren.”

Schepen van Sociale Zaken Wendy Soeffers (N-VA) waagt zich aan de heftrucksimulator.© Stef Geeraerts

Ryan is helemaal in zijn nopjes nadat hij de simulatie met de heftruck heeft uitgetest. “Dankzij de jobbeurs heb ik een beter beeld gekregen van de industriële sector. Het is leuk om virtueel kennis te maken met verschillende beroepen. De sector spookte al wel eens door mijn hoofd, maar nu is het beeld concreter geworden”, zegt hij.

Het jobevent bracht honderden toeschouwers naar de site van Lidwina in Mol.© Stef Geeraerts

Activeringsbegeleiders

Lieve Heurckmans, schepen van Lokale Economie en voorzitter van Baldemore, is blij met het initiatief. “Het zal de komende jaren een grote uitdaging worden om voldoende mensen te vinden. Er komen zo’n 60.000 jobs in regio Kempen en Mechelen bij. Mensen zijn het grootste kapitaal in de bedrijven, waardoor ook lokaal werken belangrijker wordt. Met de jobbeurs willen we ervoor zorgen dat onze jongeren met hun talenten zo snel mogelijk in het juiste bedrijf terechtkomen. Het is de bedoeling om nauw samen te werken met Balen, Dessel Mol en Retie, zodat we snel stappen vooruit kunnen zetten.”

Tijdens de jobbeurs voorzien de medewerkers van het OCMW activeringsbegeleiders om de werkzoekenden te begeleiden. “Mensen die ver van de arbeidsmarkt staan, ervaren vaak verschillende drempels. Dankzij de jobbeurs creëren we een laagdrempelige manier naar de arbeidsmarkt. De werkzoekenden worden meteen geïnformeerd in een rechtstreeks contact met de bedrijven, wat de zoektocht vergemakkelijkt”, zegt schepen voor Sociale Zaken Wendy Soeffers (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners