Jambon: “Staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in moslimgemeenschap”

© BELGA

De staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in de moslimgemeenschap in ons land. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1, in de nasleep van de aanslagen in Catalonië. Hij wil het terroristen ook moeilijker maken om auto’s of bestelwagens te huren.

Het onderzoek naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils bracht aan het licht dat de Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die het brein achter de aanslagen zou zijn, vorig jaar een tijdlang in België verbleef en na zijn vertrek nog herhaaldelijk zou zijn teruggekeerd.

Toen hij in ons land was, vroeg de moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem aan de politie zelf om een onderzoek naar de imam. Het zet minister Jambon er nu toe aan te pleiten voor meer informanten in de moslimgemeenschap.

Jambon wil ook maatregelen treffen voor autoverhuurbedrijven. In Catalonië, maar ook bij andere aanslagen, werden namelijk gehuurde auto’s of bestelwagens gebruikt om op voetgangers in te rijden. Jambon wil het nu voor terroristen moeilijker maken om voertuigen te huren. Vooraleer iemand een auto of een bestelwagen kan huren, zou eerst nagekeken moeten worden of de bestuurder voorkomt op een zwarte lijst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen