© VUM

Deze Antwerpenaren krijgen een ereteken van de Vlaamse gemeenschap

Veertien Vlamingen krijgen van Geert Bourgeois het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Zij hebben zich op een bijzondere manier onderscheiden en zijn voorgedragen door de Vlaamse regering. De ‘Antwerpse’ gedecoreerden zijn Lutgart Simoens, Adriaan Raemdonck en Toon Claes.

ph

“Het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is evenmin een geldprijs aan verbonden. Het is een ereteken waarbij de verbondenheid met de Vlaamse gemeenschap centraal staat. De bekroonden zijn uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen of hebben door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen”, aldus minister-president Geert bourgeois.

Deze Vlamingen mogen hun lintje komen ophalen:

Lutgart Simoens

“Lutgart Simoens is een waar monument van de Vlaamse radio. Zij maakte uitzonderlijk warme radio met programma’s zoals ‘Vragen staat vrij’ en ‘Platenpoets’. Gedurende al die jaren had ze een blijvende aandacht voor de grote en kleine gebeurtenissen in het leven van de mensen, die tot op vandaag ongeëvenaard is in Vlaanderen.“

Gaston Durnez

“Als schrijver, dichter en journalist laat Gaston Durnez een enorme erfenis na voor de Vlaamse journalistiek en literatuur. Als journalist bepaalde hij jarenlang mee het gezicht van de krant De Standaard en in zijn oeuvre zitten meerdere belangrijke werken. Zijn medewerking aan de encyclopedie van de Vlaamse Beweging was zonder meer belangrijk.”

Guido Decoster

“Het ereteken van de Vlaamse gemeenschap wordt postuum toegekend aan Guido De Coster. Hij wijdde zijn hele beroepsloopbaan als ambtenaar aan de Res Publica. Hij was een van de belangrijkste pioniers van de voorbereiding en de vormgeving van de organisatie, de financiering en de werking van de lokale en regionale besturen in Vlaanderen en drukte zijn stempel op tal van hervormingen.”

Khalid Benhaddou

“Als imam zet Khalid Benhaddou zich op een voorbeeldstrekkende manier in voor een harmonieuze samenleving in Vlaanderen.”

Harry Martens

“Harry Martens was rector van de Universiteit Limburg, voorzitter van de raad van bestuur VITO en voorzitter van de onderwijsraad (VLOR). Hij was in zijn maatschappelijk engagement zeer veelzijdig en toonde zich in zijn functies steeds als een bruggenbouwer.”

Pedro Brugada

“Pedro Brugada is als cardioloog en als professor aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel verbonden. Hij is (mede-) naamgever aan het Syndroom van Brugada. Als uitzonderlijk geëngageerd arts heeft hij een zeer grote verdienste wereldwijd. Met honderden publicaties heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het medisch landschap. “

Michèle Sioen

“Michéle Sioen is met haar carrière een voorbeeld voor de maakindustrie in Vlaanderen. Ze draagt ondernemerschap hoog in het vaandel en als marktleider in de sector bewees ze ook via verschillende fora haar breder engagement.”

Toon Claes

“Antoon Claes is naast een gerenommeerde sportdokter iemand die heel veel betekent voor de breedtesport in Vlaanderen. Als voorzitter van Sporta motiveerde hij jarenlang duizenden Vlamingen om uit de zetel en op het fietszadel te stappen.”

Jill Peeters

“Jill Peeters is als weervrouw uitgegroeid tot een Vlaams en internationaal boegbeeld inzake klimaat en energie. Ze zet haar schouders onder tal van projecten en zet zich momenteel ook in voor burgerwetenschap.”

Chantal Van Audenhove

“Als directeur van het LUCAS, het centrum voor zorgonderzoek en Consultancy, streeft Chantal Van Audenhove er door haar onderzoek naar om het zorglandschap en het welzijn van patiënten te verbeteren. Hierbij heeft zij zowel in het domein van de geestelijke gezondheidszorg als van de zorg voor personen met dementie belangrijke mijlpalen geleverd, steeds gefocust op de positie van de kwetsbare mens.”

Manu Keirse

“Prof. Dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in de Lage Landen als het over verdriet, verlies van de laatste levensfase gaat. Hij pleit voor meer openheid over het rouwen en het verlies van een dierbare. “

Riccy Focke

“Ricky Fokke is van bij de start van Boeren op een Kruispunt, een vzw die als opdracht heeft om boeren te ondersteunen die bedrijfsmatig of psychosociaal in de problemen zitten, de drijvende kracht. Hij heeft zich de afgelopen jaren dag en nacht ingezet om Vlaamse landbouwers te ondersteunen in de vaak donkerste periode van hun leven.”

Henri Verstraete

“Henri Verstraete is de grondlegger en bezieler van de circulaire economie avant la lettre, met name het sluiten van de organisch-biologische reststromenkringloop in Vlaanderen vanaf de jaren zeventig tot nu. Hij is een onderzoekspionier en een matchmaker tussen wetenschappelijke vooruitgang en economische toepasbaarheid.”

Adriaan Raemdonck

“In 1968 richtte Adriaan Raemdonck de galerie De Zwarte Panter op in Antwerpen. Deze galerie, de oudste voor hedendaagse kunst in Vlaanderen, is een artistiek en sociaal statement, waar beeldend kunstenaars, schrijvers, kunstliefhebbers en anderen elkaar treffen en inspireren. Kunst is voor hem geen luxeproduct maar een democratisch basisrecht voor iedereen. “

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER