© Serge Minten

Limburger (37) is een van de meest gegeerde werknemers

Johnny Mooren (37) uit Lanklaar (Dilsen-Stokkem) is een van de meest gegeerde figuren op de arbeidsmarkt. Hij is capabel om niet minder dan drie veelgevraagde functies in te vullen. Johnny is ­informaticaspecialist, werkt als poetshulp én volgt een opleiding tot kleuterleider.

Christof Willocx

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft een top twintig opgesteld van de meest gezochte profielen in de provincie Antwerpen. Op één staat poetshulp, op vijf staat leerkracht in het lager- en kleuteronderwijs en op zes analist in de informatica.

Johnny Mooren verenigt al die talenten in één persoon. “Ik heb in 2002 aan de Hogeschool Limburg mijn diploma Toegepaste Informatica gehaald”, zegt hij. “Maar in die tijd waren er nog niet zo veel vacatures voor informaticaspecialisten. Daarom ben ik in de Colruyt gaan werken. Eerst als verkoper, daarna in leidinggevende functies zoals assistent-filiaalmanager.”

“Maar ik wilde niet eeuwig in een supermarkt blijven werken. Ik heb twee kleine kinderen en ik vind het heerlijk om met hen bezig te zijn. Het lijkt me dus wel iets om kleuterleider te worden. Maar die opleiding duurt drie jaar. In tussentijd moest ik ergens mijn boterham verdienen.”

“Iemand van het diensten­chequebedrijf Partena vertelde aan mijn vrouw dat ze daar nog poetshulpen zochten. Ik ben dan maar gaan solliciteren. De job bevalt me veel beter dan ik had verwacht”, zegt Johnny.

Schrobborstel

De Limburger, die vandaag in Lanklaar woont, poetst nu 28 uur per week bij mensen thuis. “De meeste van mijn klanten zijn thuis als ik hun huis poets. Daardoor heb ik veel sociaal contact. Dat is een groot voordeel aan mijn job”, zegt Johnny.

“Thuis ben ik ook de schoonmaker van dienst. Ik heb graag een net huisje en ben dus geregeld met de schrobborstel in de weer. Voor mij het dan ook geen al te grote stap om schoonmaker te worden bij mensen thuis.”

“Sommige van de klanten van Partena vonden het wel vreemd dat er ineens een man hun huis proper kwam maken. Maar ze zijn allemaal tevreden over mijn werk. Sommige klanten zeggen zelfs dat ze geen poetsvrouw meer willen”, zegt Johnny lachend.

Toch is het beroep van poetshulp geen lachertje. “Het is een fysiek zware job. Ik ben voortdurend in beweging. Mijn rug en schouders worden zwaar belast. Maar dat heb ik er graag voor over”, zegt de Limburger.

Krijgt hij ook loon naar werken? “Dat vind ik wel. Ik verdien 11,7 euro netto per uur (voor 28 uur per week is dat dus ruim 1.400 ­euro netto per maand, red.). Daar komen maaltijdcheques en een vergoeding voor gsm-gebruik bij. Het valt dus goed mee. Misschien blijf ik deze job wel doen, al wil ik toch ook graag mijn droom waarmaken om kleuterleider te ­worden.”

Verwondering bij kleuters

Johnny zit nu in het eerste jaar van de opleiding kleuterleider. “Ik doe nu al een dag per week stage, en dat is ongelooflijk boeiend. Vooral als ik de verwondering in de ogen van die kleintjes zie, bijvoorbeeld als ze voor de eerste keer een blokkentoren hebben gebouwd die blijft staan.”

“Ik krijg ook enorm veel dankbaarheid van die kinderen terug. Als ik op mijn stageplaats aankom, komen de kleintjes mij meteen een knuffel geven. En wat ik ze nu leer, onthouden ze voor de rest van hun leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer