© WAS

Studie bewijst: ‘boze stiefmoeder’ bestaat echt

In samengestelde gezinnen ziet bijna de helft van de kinderen hun stiefvader als een echte vaderfiguur. Terwijl maar 17% een warme band heeft met de stiefmoeder. Die opmerkelijke resultaten blijken uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Ook in ons land zijn de relaties met stiefmoeders of plusmama’s veelal wrang en moeilijk. “Ze doen te hard hun best. Opvoeden is de taak van de biologische ouders”, zegt plusoudercoach Anja Pairoux.

maw

Toch is het opvallend dat mannen veel minder last hebben van een stroeve relatie met de stiefkinderen. Het Nederlandse onderzoek wijst uit dat van de kinderen die tijdens hun jeugd bij de moeder woonden zo’n 44% hun stiefvader als een vaderfiguur ziet. De Universiteit van Amsterdam heeft 6.500 mensen tussen 27 en 47 jaar oud bevraagd over hun relatie met hun gescheiden ouders en stiefouders. Daarbij is het opmerkelijk dat maar 17% in hun plusmama een moederfiguur vindt.

Bloedband

Plusoudercoach Anja Pairoux vindt de Nederlandse cijfers niet zo verrassend. In haar praktijk begeleidt ze veel samengestelde gezinnen. “Stiefmoeders nemen snel de zorgende rol op zich omdat ze denken dat dit wordt verwacht en omdat ze als buitenstaander snel bij het gezin willen horen. De biologische moeder heeft angst dat de kinderen die andere vrouw leuker gaan vinden, en laat dat onbewust ook aan de kinderen voelen. De biologische vader gaat wat meer in de schaduw staan om spanningen te vermijden en vindt dat zijn nieuwe vrouw de zorg om de kinderen goed opneemt. Hij ziet dan ook geen problemen omdat hij niet beseft dat de stiefmoeder geen biologische verwantschap met de kinderen voelt.”

© WAS

Maar waarom blijft die stiefvader dan wel geliefd? “Omdat in die gezinnen de biologische moeder voor de opvoeding zorgt waardoor de stiefvader wat meer op de achtergrond blijft. Wanneer ook hij een echte vaderrol opneemt, krijg je dezelfde situatie.”

Spelen

Anja Pairoux is zelf ook plusmama. “In een discussie met mijn man heb ik het ooit zelf aan mijn stiefzoontje van 4 gevraagd. Die was heel duidelijk: ‘Mama moet voor mij zorgen, zij moet mij troosten.’ En toen ik hem vroeg wat mijn rol dan was: ‘Met mij spelen!’ Kinderen verwachten niet meer. Het zijn de volwassenen die het moeilijk maken.” Wanneer coach Anja de plusmama’s verlost van hun juk als vervangmama valt er een last van hun schouders en halen ze opgelucht adem. Er is maar een belangrijke tip voor stiefouders: “Aanvaard dat je nooit een klassiek gezin kan nabootsen. Creëer een fijne band met stiefkinderen en zorg ervoor dat je een meerwaarde bent. Je bent er niet voor de was en de plas. De opvoedende taak ligt bij de ouders.”

Anja Pairoux was de eerste plusoudercoach van ons land nadat ze zelf hulp ging zoeken in Nederland, bij gebrek aan een aanbod in ons land. Intussen heeft ze vijftien plusouderconsulenten opgeleid.

Info op www.plusouderconsulenten.be