SpaceX mag maar liefst 12.000 satellieten in de ruimte brengen

© Photo News

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft van de Amerikaanse federale autoriteiten toestemming gekregen om in de jaren twintig 11.943 satellieten in de ruimte te brengen. Die moeten zorgen voor wereldwijde internettoegang aan hoge snelheid.

Ter vergelijking: sinds de lancering van de Sovjetrussische Spoetnik in 1957 heeft de mensheid iets meer dan achtduizend objecten de ruimte ingeschoten, zo berekende het Ruimtevaartbureau van de Verenigde Naties. Het telt er nu nog 4.880, maar volgens het Amerikaanse leger zijn er minder dan 2.000 nog actief.

De constellatie van SpaceX zal dat aantal dus fors opdrijven. De federale communicatiecommissie FCC liet donderdag weten dat zij de lancering van 7.518 kunstmanen door SpaceX heeft goedgekeurd, na in maart al het licht op groen voor 4.425 andere stuks te hebben gezet. Hiervan is nog geen enkel exemplaar gelanceerd.

Het bedrijf van Elon Musk heeft zes jaar tijd om de helft van het pakket in de ruimte te brengen en negen jaar voor het geheel. SpaceX wil die satellieten in een zeer lage baan laten opereren: een hoogte tussen 335 en 346 km, of onder de baan van het Internationaal Ruimtestation dat op ongeveer 400 km hoogte rond onze planeet wentelt.

Probleem is dat een zo lage baan aanhouden moeilijk is en dat kleine satellieten een korte levensduur van enkele jaren, hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen