“Mijn zoon zou de hele tijd snoepen”: opvoedings­deskundige Eva geeft raad

“Mijn zoon van tien wil het liefst de hele dag door snoepen. Zodra hij wakker wordt, begint hij al met zeuren en soms vraag ik me wel eens af of we gewoon te streng zijn. Mijn zus laat haar kinderen zelf beslissen hoeveel ze snoepen, maar ik ben bang dat mijn zoon de hele dag snoept als ik het aan hem overlaat. Aan de andere kant gaat hij over twee jaar naar de middelbare school en dan heb ik er ook geen zicht meer op.”

Ik snap je dilemma. Uiteindelijk gaat je zoon toch zijn eigen keuzes maken, dus het is zeker slim om hem daar zelf al wat verantwoordelijkheid in te geven. Je zou eens een weekje kunnen kijken wat er gebeurt als je het helemaal loslaat. Laat hem dan liefst zelf bijhouden wat hij allemaal snoept.

Mocht het volledig uit de hand lopen, dan heb je een mooie basis om samen goede afspraken te maken. Grote kans dat je zoon er zelf ook van geschrokken is. Vraag hem eens wat hij een redelijke hoeveelheid snoep vindt. De kans is groot dat jullie helemaal niet zo ver uit elkaar liggen over wat redelijk is, maar dat hij het in de praktijk gewoon lastig vindt om de verleiding te weerstaan.

Dan kan het erg interessant zijn om te achterhalen waar het ‘misgaat.’ Op welke momenten gaat je zoon veel snoepen? Is dat op momenten dat hij zich verveelt, doet hij het vooral bij vrienden, of snoept hij meer als hij zich ongelukkig voelt of gespannen is? Snoept hij uit gewoonte of is het uit gemak? Een zak chips opentrekken is nu eenmaal makkelijker dan een boterham smeren.

Als je daar achter bent, kun je hem ook makkelijker helpen om gezondere keuzes te maken. Samen kunnen jullie een plan maken dat het best bij jullie past. Er zijn tal van mogelijkheden. Geen snoep in huis halen behalve bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld. Of meer gezonde alternatieven bieden die ook tegemoetkomen aan de behoefte aan zoet van je zoon zoals verse fruitsmoothies of zelfgemaakte bananenmuffins. Of vaker samen sportieve activiteiten doen zodat je zoon zich minder verveelt en tegelijk andere fijne stofjes aanmaakt waardoor hij minder behoefte krijgt aan al dat snoepen.

Zo kun je langzamerhand naar een gezonder patroon waar je zoon zelf ook echt achterstaat en wat hij ook kan volhouden als jij er niet bent om hem in de gaten te houden.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over SOS Opvoeding

Hoofdpunten

Keuze van de redactie