Direct naar artikelinhoud
N-VA

De Wever: "Misschien doe ik nog tien jaar voort als voorzitter"

N-VA-voorzitter Bart De WeverBeeld Bas Bogaerts

Blijft Antwerps burgemeester Bart De Wever straks nog langer voorzitter van de N-VA? "Vroeger zei ik altijd dat het mijn laatste mandaat was als voorzitter", zegt hij in Humo. "Nu heb ik het losgelaten."

Bart De Wever is al voorzitter van de N-VA sinds 2004, in de politiek een eeuwigheid geleden. Het kartel met CD&V was toen net afgesloten, met N-VA als junior partner. Eind vorig jaar begon hij aan zijn vijfde termijn als voorzitter, om de lokale verkiezingen dit jaar en de federale en Vlaamse verkiezingen volgend jaar in goede banen te leiden.  

Mogelijk blijft hij nog langer in de zijn stoel, zo stelt hij in een interview met Humo. "Vroeger zei ik altijd dat het mijn laatste mandaat als voorzitter was", zegt hij." Ik prentte mezelf in dat de partij me niet meer kon overtuigen om nog verder te doen, terwijl dat telkens wel zo was. Nu heb ik het losgelaten. Misschien stopt het volgend jaar, misschien doe ik nog tien jaar voort." 

Enkel bij een tweederdemeerderheid mag een voorzitter langer dan twee termijnen dienen, zo bepalen de partijstatuten van N-VA. Telkens kreeg De Wever die uitzondering. Enkel Elio Di Rupo en Olivier Maingain zijn momenteel langer partijvoorzitter dan hij. Zij staan respectievelijk sinds 1999 en 1995 aan het roer van de PS en Défi.  

Naast partijvoorzitter is De Wever ook burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen en federaal parlementslid. Geen enkele dag heeft hij echt de indruk dat hij alles onder controle heeft. "Politiek is de dagelijkse chaos beheren, en bij mij stopt die nooit. Maar ik heb een goede entourage opgebouwd. Veel dingen komen niet meer tot bij mij. Vaak werk ik lijstjes af waarop ik alleen korte antwoorden moet formuleren. Maar dan nog ben ik van ’s morgens tot ’s nachts bezig, en meestal ook in het weekend." 

Hij heeft zich er naar eigen zeggen mee verzoend dat dit nu eenmaal zijn leven is. "Dit gaat me niet meer loslaten", gaat hij verder. "Het is mijn passie, mijn roeping, en ik word er heel goed voor betaald. Alleen kan ik dit niet eindeloos volhouden."

Lees het volledige interview hier.