Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Een podcast over hoe het voelt om een dief te zijn

Shannon Cason, presentator van 'The Trouble'.Beeld rv

Mensen die doodeerlijk over hun problemen vertellen zijn zoveel boeiender dan wie eindeloze succesverhalen over zichzelf etaleert. Zo blijkt uit de podcast The Trouble.

Iedereen raakt wel eens in de problemen, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Meer nog: elke keer wanneer een situatie niet loopt zoals gepland, duiken er problemen op. Verhalenverteller Shannon Cason bundelt in zijn nieuwe podcast ‘The Trouble’ opmerkelijke en echt gebeurde verhalen van gewone mensen die op de ene of andere manier in de problemen geraakten. Vaak zijn ze dan overgeleverd aan krachten waar ze weinig vat op hebben, maar soms gaan ze een stap (of twee) te ver.

Cason opent The Trouble doodeerlijk met zijn eigen misstap. Een paar jaar geleden ‘leende’ hij 50.000 dollar uit de kluis op het werk. Hij vergokte het geld, liep tegen de lamp en kreeg vijf jaar voorwaardelijk. Nu hij zijn schuld heeft afbetaald, wil hij meer terugdoen door zijn verhaal te delen. In zogenaamde ‘story slams’, waar hij op een podium voor een live publiek zijn relaas doet, maar ook op TEDx-conferenties, waar hij met zijn verhaal over boetedoening mensen met slechte plannen op andere plannen probeert te brengen. 

In The Trouble gaat hij nog een stap verder, en verzoekt hij andere mensen om zélf openhartig hun probleemverhalen te delen met u en mij. En hij staat ervan te kijken hoe makkelijk mensen die stap zetten. “Door die gevaarlijke verhalen over falen en netelige situaties te delen, stellen die mensen zich bijzonder kwetsbaar op”, stelt Cason in een interview voor een Amerikaans radiostation. “Maar de beste verhalen teren net op conflict. Meer nog: het hele leven teert op conflict. We mogen niet bang zijn dat met anderen te delen.”

Een podcast over hoe het voelt om een dief te zijn
Beeld rv

Wie The Trouble in één ruk uit luistert, hoort achtereenvolgens de problemen van KC, Richard, Rebecca en Jamie. KC is een ex-schooldirecteur die overmoedig werd, toen ze zaakjes regelde om een verpauperde school te redden, en daarbij zichzelf verrijkte. Richard is een kruimeldief die 19 (!) jaar onschuldig in de gevangenis zat omdat hij door een getuige verkeerdelijk werd aangeduid als dader. Rebecca heeft een compulsieve stoornis die haar in netelige situaties brengt. En Jamie krijgt het aan de stok met haar ex-man die nog obsessief verliefd is op haar. Stuk voor stuk leggen ze een stuk van hun ziel bloot, en impliciet brengen ze de boodschap: we raken allemaal wel eens in de shit, maar meestal komen we het van elkaar niet te weten.

We raken allemaal wel eens in de shit, maar meestal komen we het van elkaar niet te weten

We hielden enorm van de vertelstijl, waarmee presentator Shannon Cason en zijn ploeg de luisteraar telkens opnieuw op sleeptouw neemt. In elke aflevering komt Casons doodeerlijke en ontwapenende vertelstijl als een houvast terug. Tussen de verhalen door zegt hij vaak luidop wat wij als luisteraar denken en voelen. De muziek zorgt voor flow in de verhalen, de emoties in de gesprekken worden versterkt door de soundtrack.

The Trouble telt op dit moment vijf afleveringen, maar Cason is nog druk op zoek naar nieuwe getroebleerde zielen die hun relaas willen doen voor zijn microfoon. Als hij dit niveau kan aanhouden wordt zijn tweede reeks iets om nu al naar uit te kijken.

The Trouble is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. shannoncason.com