maandag 15 oktober 2018 - Lummen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jurgen Vliegen (rechts) oefent met zijn club Search Dogs Flanders wekelijks in Genenbos. klu 

Reddingshonden uit vier landen houden zoekwedstrijd

“Rampgebieden bootsen we na met gesloopte panden”

Lummen/Genk

Achttien reddingshonden hebben zaterdag deelgenomen aan een internationale wedstrijd in Lummen en Genk. Onder hen ook Search Dogs Flanders, een team dat zich inzet voor het opsporen van vermiste personen in binnen- en buitenland. “We zijn de enige club in Vlaanderen die honden opleidt”, vertelt Jurgen Vliegen.

“In 2015 hebben we onze vzw Search Dogs Flanders opgericht om reddingsteams op te leiden voor het opsporen van vermiste mensen in binnen- en buitenland. We zijn dus al drie jaar actief en zaterdag hebben we voor de eerste keer een wedstrijd georganiseerd op het voetbalterrein van Blauw-Wit Genenbos en in de bossen van Genk”, zegt Jurgen Vliegen. “Op woensdag trainen we in Lummen en we hebben op voorhand de buren geïnformeerd. Tijdens de oefeningen wordt soms geschoten, maar zelfs voor buren die paardenliefhebbers zijn, vormt dat geen enkel probleem. Rond ons clublokaal, dat we huren van voetbalclub Blauw-Wit Genenbos, vond een gehoorzaamheidsgedeelte plaats met onder andere volgoefeningen en in het Genkse Thorpark een zoekgedeelte. De deelnemers moesten een zoekplan opstellen en op 30 minuten drie slachtoffers vinden in een bosrijk gebied van 4 hectare, dus 8 voetbalvelden groot. Deze oefening is hard labeur op een erg groot terrein en de tijdsdruk maakt het nog moeilijker. De hondenbaas loopt rechtdoor, de hond ‘slaagt’ van links naar rechts, hij slalomt dus zowat telkens 50 meter naar links en dan naar rechts. Iemand die rechtstaat, mag hij niet als slachtoffer beschouwen, alleen iemand die ligt, zit of in een boom hangt. Dan moet hij binnen de 2 meter van het slachtoffer blijven blaffen tot zijn baasje arriveert”, vertelt Vliegen.

De deelnemers moesten een zoekplan opstellen en op 30 minuten drie slachtoffers vinden in een bosrijk gebied van 4 hectare Jurgen VLIEGEN Search DOGS FLANDERS

Hulpdiensten

“Van baron de Villenfagne van Vogelsanck kregen we toelating om in zijn uitgestrekte bossen te zoeken, maar we trainen ook in gebouwen die Dominique Decoster uit Houthalen aan het slopen is”, gaat Vliegen verder. “Tijdens de weekends oefenen we dan tussen het puin en dat is ideaal indien we naar rampgebieden slachtoffers moeten zoeken. We zijn nu drie jaar bezig en de pups van toen zijn nu pas klaar voor het echte werk. We gebruiken Duitse herders, bordercollies en labradors. Voor de aankoop van materiaal en het huren van ons lokaal en de terreinen dragen we als club alle onkosten zelf. Met ons lidgeld en de steun van sponsors proberen we rond te komen. Soms worden we gevraagd om een dementerend familielid op te sporen dat verdwaald is. Dat doen we gratis, want het is onze hobby. In Nederland wordt vaak een beroep gedaan op reddingshonden, maar jammer genoeg niet bij ons. We trainen op internationaal niveau, dus volgens de regels van het IRO, de ‘Internatinale Rettungshunde Organisation’, en hopen dat de hulpdiensten hier binnenkort ook een beroep op ons doen.”

Winnaar werd uiteindelijk Niki Schwartzmans met haar Duitse herder Osman van Blutsenhof.

Ze behaalde 98 procent bij het zoeken.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws