Flinke dalers op groene beursdag

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winst gesloten. Beleggers gooiden de schroom door de stijgende obligatierentes en handelszorgen een beetje van zich af. In Amsterdam werd de groene beursdag echter gekenmerkt door forse verliezen van enkele kleinere fondsen. Bouwer Heijmans, de biotechnologiebedrijven Probiodrug en Kiadis Pharma en chemiebedrijf Avantium leverden meer dan 10 procent in om uiteenlopende redenen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 518,36 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 730,23 punten. Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. Parijs sloot nagenoeg onveranderd.

Bij de kleinere bedrijven verloor Heijmans 14 procent. Netbeheerder TenneT heeft het contract opgezegd met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten. Het contract had een waarde van 250 miljoen euro. Kiadis Pharma zakte nog eens ruim 11 procent, na een fors verlies op vrijdag op nieuws over mogelijke vertraging voor het leukemiemiddel ATIR101.

Op de lokale markt kelderde Probiodrug bijna 12 procent. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf, dat werkt aan geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, waarschuwde voor dieprode cijfers. Chemiebedrijf Avantium zag zelfs 19 procent aan beurswaarde verdampen vanwege de ruzie met partner BASF over het gezamenlijke bedrijf Synvina. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een verlies van 1,3 procent. KPN was de sterkste stijger met een plus van 3,3 procent. Volgens marktonderzoeker Telecompaper is het telecombedrijf een nieuw strategisch plan aan het voorbereiden.

Shurgard Self Storage Europe ging naar de beurs in Brussel. Een aandeel van de Luxemburgse internationale opslagverhuurder noteerde 24,14 euro, 4,9 procent boven de introductieprijs van 23 euro per aandeel.

De euro was 1,1589 dollar waard, tegen 1,1562 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 71,35 dollar. Brentolie daalde een fractie in prijs tot 80,40 dollar per vat.