Direct naar artikelinhoud
Korea's

De twee Korea's willen vrede en gaan onderhandelen over einde van de oorlog

De Koreaanse leiders in het Vredeshuis waar de onderhandelingen plaatsvinden.Beeld AP

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar voor het eerst in tien jaar de hand geschud. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reisden allebei af naar de gedemilitariseerde zone voor een bijzondere top in de grensplaats Panmunjom. Ze kwamen alvast overeen om te onderhandelen over einde van de oorlog.

en

De twee leiders willen een einde maken aan het militaire conflict tussen de twee landen. Dat lieten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een gezamenlijke verklaring weten. De twee naties zijn officieel nog in oorlog, maar sinds 1953 is er een wapenstilstand. Maar Noord- en Zuid-Korea lijken nu voor vrede te willen gaan.

Dit jaar nog zal de Zuid-Koreaanse president naar Pyongyang trekken. "Er is geen reden waarom we met elkaar zouden moeten vechten. We zijn één natie", zei Kim Jong-un op de historische top. Daarnaast willen de twee leiders ook werk maken van de denuclearisering van het schiereiland en plannen een tweede ontmoeting in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in de herfst.

Historische handdruk

Het historische moment waarop de twee elkaar ontmoetten, werd deze ochtend live uitgezonden. Aan de andere kant van de grens stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de Noord-Koreaanse leider op te wachten. Beide leiders schudden elkaar zoals strikt was afgesproken de hand en Kim stak daarop de grens over, waarna er toch even van het script werd afgeweken. Kim Jong-un is de eerste Noord-Koreaanse leider die sinds de oorlog van 1950-1953 de grens met het zuiden oversteekt.

Kim nodigde Moon namelijk uit ook even naar het noorden te stappen. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president vroeg hij Kim: "Wanneer mag ik Noord-Korea eens bezoeken?" Kim zou daarop hebben geantwoord: "Waarom kom je nu niet even bij ons?"

(lees verder onder de video)

'Openhartige discussies'

Kim zal volgens Korean Central News Agency "openhartig met Moon Jae-in discussiëren over alle kwesties die zich voordoen bij het verbeteren van de inter-Koreaanse betrekkingen en het bereiken van vrede, welvaart en hereniging van het Koreaanse schiereiland", luidt het.

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de historische bijeenkomst is het nucleaire programma van Noord-Korea, de grootste bron van spanning tussen beide landen. Moons woordvoerder verklaarde al dat de leiders een "serieus en eerlijk" gesprek hebben gevoerd over denuclearisatie. 

Een van de belangrijkste onderwerpen is het nucleaire programma van Noord-Korea

"Op de top hebben de twee leiders serieuze en eerlijke gesprekken gevoerd over de manieren om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren, permanente vrede tot stand te brengen en Noord-Zuid-Koreaanse relaties te ontwikkelen", zei de Zuid-Koreaanse presidentieel secretaris Yoon Young Chan.

Er zou hierover een gezamenlijke verklaring moeten komen, waaraan momenteel nog wordt gewerkt. 

In de aanloop naar de top kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettentests zou beëindigen, een bekendmaking die evenwel op scepticisme werd onthaald door experts, die twijfelen aan de reële bedoelingen van Kim Jong-un.

Een ander discussiepunt zou het herstellen van de gedemilitariseerde zone in haar oorspronkelijke staat zijn. De 4 kilometer brede zone niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand.

De onderhandelingen in het Vredeshuis zijn gestart. Rechts van Kim Jong-un zit zijn zus.Beeld AP

'Koreaanse lente'

"De lente is misschien gearriveerd op het Koreaanse schiereiland", zei Moon voor aanvang van de gesprekken. Net daarvoor schreef Kim nog "een nieuwe geschiedenis begint nu, op het startpunt van geschiedenis en het tijdperk van vrede" in het gastenboek van het zogenaamde Vredeshuis in Panmunjeom.

Bij aanvang van de gesprekken aan de ovale tafel in het Vredeshuis namen beide leiders beurtelings het woord. Kim gaf te kennen dat de ontmoeting "verloren tijd kon inhalen" en dat hij hoopt dat de gesprekken tot iets leiden. Hij grapte ook over de noedels die hij uit Pyongyang had meegebracht voor het diner. Moon noemde de beslissing van Kim om de grens over te steken 'moedig' en een 'symbool van vrede'. Hij uitte zijn hoop op 'eerlijke gesprekken' die leiden tot een 'moedige overeenkomst'.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in schudden elkaar de hand in het dorpje Panmunjom.Beeld REUTERS

Herdenkingsboom

De Zuid-Koreaanse regering maakte gisteren al de details bekend van de bijeenkomst. Kim en Moon ontmoeten elkaar om 10.30 uur in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de niet-geformaliseerde wapenstilstand tussen beide landen werd ondertekend. Na hun onderhoud zullen beide leiders elk apart lunchen om vervolgens in de namiddag samen een herdenkingsboom te planten. Om 18.30 uur zal het duo samen dineren en een afscheidsceremonie bijwonen.

De Koreaanse leiders op de rode loper tijdens een welkomstceremonie.Beeld REUTERS

VS-Koreatop

De Koreaanse top komt er in de aanloop naar een ontmoeting tussen Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump, in mei of begin juni. Het Witte Huis juichte de bijeenkomst tussen Moon en Kim alvast toe en wenste de Koreanen in een mededeling succes. "We hopen dat de gesprekken een stap in de richting van een toekomst van vrede en welvaart voor het hele Koreaanse schiereiland", luidde het. 

Het Witte Huis gaf vlak voor de inter-Koreaanse top ook foto's vrij van de geheime ontmoeting die kersvers minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had met Kim Jong-un tijdens het paasweekend. Pompeo was daar toen nog in de hoedanigheid van CIA-directeur.

Security bij de pinken

Daarnaast doken er ook markante beelden op van Kim Jong-uns bodyguards, die  voor een waterdichte beveiliging zorgen. Ook wanneer hun staatshoofd zich in de auto bevindt, wijken ze geen meter van zijn zijde.

De boodschap van Kim Jong-un in het gastenboek.Beeld EPA
Op verzoek van Kim staken de Koreaanse leiders hand in hand samen even de grens naar Noord-Korea over, om vervolgens weer terug over de drempel naar het zuiden te wandelen.Beeld REUTERS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in schudden elkaar de hand: een historisch moment.Beeld REUTERS
Moon helpt Kim Jong-un letterlijk over de drempel.Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Mike Pompeo tijdens zijn ontmoeting met Kim Jong-un.Beeld EPA