Ook bosbranden op Groenland

© EPA

Niet alleen Zuid-Europa kreunt onder de bosbranden. Ook op Groenland was het de afgelopen weken prijs. De grootste bosbrand sinds lang vernietigde er zowat tien tot vijftien vierkante kilometer terrein, maar er vielen geen doden of gewonden. Het vuur kon intussen worden geblust.

De bosbrand woedde wekenlang in het westelijke deel van het eiland, in de buurt van Qaasuitsup. De toendra stond er erg droog door een gebrek aan regen.

De brandweer greep in eerste instantie niet in: omdat het om een erg dunbevolkt gebied gaat, kwamen er geen huizen of mensen in gevaar, er was weinig water in de omgeving en blusvliegtuigen konden er niet landen door de rookontwikkeling. Op 10 augustus greep de brandweer dan toch in. De recente regenbuien hielpen daarbij een handje.

Volgens Martin Stendel van het Deense meteorologische instituut gaat het om de grootste bosbrand ooit op Groenland, al waarschuwt hij wel voor overhaaste conclusies. Satellieten hebben minder zicht op het weer in het noordelijke deel van het eiland, waardoor rookontwikkeling er maar moeilijk kan worden waargenomen. Het is dus mogelijk dat er ook daar al bosbranden zijn geweest, zegt Stendel.

Een oorzaak van de bosbrand is er nog niet, al sluit Stendel niet uit dat er een menselijke fout mee gemoeid is. De Groenlandse zomer was dit jaar opvallend droog.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen