© BELGAIMAGE

Taser als politiewapen is onwettelijk: vakbond dreigen met staking als tests niet stopgezet worden

De procureurs-generaal uiten in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon hun “grote bezorgdheid” over het gebruik van de taser door agenten. “Het stroomstootwapen vereist een wettelijk kader dat vandaag niet bestaat”, klinkt het. “Als een politieman morgen iemand velt met een taser en het slachtoffer overlijdt, dan zal die agent grote problemen krijgen”, klinkt het bij de vakbonden nadat ze de brief van de procureurs-generaal onder ogen gekregen hadden.

cds

“De agent maakt gebruik van een illegaal wapen. Ook de procureurs-generaal die een brief naar Jambon schreven, vinden dat. En die beslissen over eventuele vervolging.” Het proefproject met de taser loopt momenteel in veertien politiezones. De procureurs-generaal vragen een nieuwe wet zodat het wapen wel geoorloofd zal zijn, maar op het kabinet van Jambon zien ze dat anders.

“Volgens ons is de huidige wet voldoende en we gaan niet in op hun verzoek om de wet te veranderen”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Een machtiging van de minister voor dit wapen en een goede opleiding volstaan.” Maar de vakbonden vinden dat Jambon een gevaarlijk spel speelt. “We eisen dat Jambon het project meteen stopzet”, zegt Joery Dehaes van het ACV.

“Omdat het onwettelijk is. Maar ook omdat het wapen dodelijk is, zoals bewezen in Amerikaanse studies waar de procureurs-generaal ook naar verwijzen. Je mag de taser niet gebruiken bij bijvoorbeeld drugsverslaafden of mensen met een lekkende hartklep. Controleer dat maar in die seconde tijd die je hebt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER