© FILIP SPOELDERS

Stad Mortsel plant onderhoud aan groene ‘Berm’ naast Krijgsbaan

‘Den Berm’ van Mortsel zal de volgende jaren verder worden uitgebouwd tot een natuurlijk park. Het moet meer worden dan een groen lint langs de Krijgsbaan. Grondige onderhoudswerken aan de bomen en planten is de eerstvolgende stap.

Filip Spoelders

Nu Mortsel minder of geen rekening meer moet houden met de komst van de R11bis, die de toekomst van de Berm zwaar zou hypothekeren, gaat de stad haar groene gordel langs de R11 stevig opwaarderen.

“De Vlaamse regering heeft ingezien dat de aanleg van een R11bis gewoonweg te duur is. Daarom werd dit project, samen met het protest van de stad en de buurtbewoners, geschrapt. Voor Mortsel is dit uiteraard goed nieuws. Iedere twintig tot dertig jaar duiken er wel plannen op over het verdwijnen van de Berm, en dan beginnen de mensen deze omgeving te ontdekken. De volgende jaren gaan we er alles aan doen zodat iedereen de Berm voor altijd leert kennen”, vertelt Steve D’Hulster (sp.a), schepen van Openbaar Groen.

Tijdens de vorige legislatuur werd de toegang tot de Berm verbeterd met de aanleg van trappen. “Een volgende stap is een grondig onderhoud van het groen. Er werden al bomen gekapt en struiken gesnoeid, maar de bezoekers moeten niet ongerust zijn. Om de zoveel jaar dringt zo’n onderhoud zich op. Dat zorgt ervoor dat bomen en struiken die trager groeien meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Ze krijgen meer ruimte en dat is goed voor de biodiversiteit, wat weer positief is voor de dieren.”

Op termijn zal de Berm meer van dit doorgedreven onderhoud ondergaan. “De afgelopen jaren overwoekerde de zone toch wat te veel. We willen het beter in stand houden, zoals we in Klein Zwitserland doen. Het moet een mooi stukje natuur worden.”

Na het onderhoud zal er werk worden gemaakt van de wandelpaden. “Die gaan we over de hele lengte verbeteren. De wandelpaden moeten overal van hetzelfde niveau zijn.”

Toch moet de Berm vooral natuurlijk blijven. “We hebben hier en daar speelelementen staan voor de kinderen, maar de Berm zal geen strak park worden zoals ons Park Oude God. Dit moet een avontuurlijke zone blijven om natuur te beleven, waar je hier en daar nog elementen tegenkomt van de oude spoorweg”, geeft D’Hulster aan.

Dit alles moet ervoor zorgen dat meer Mortselaren, en ook bezoekers van buitenaf, geregeld eens langs de Berm komen. “De werken die we uitvoeren, moeten het aangenamer maken voor de wandelaars. Nu zijn er voornamelijk joggers en mensen die met de hond gaan wandelen. Maar de Berm is zoveel meer dan die groene long waar je naast rijdt op de Krijgsbaan. Sommige van onze inwoners kennen dit stuk natuur nog niet, terwijl het een echte troef van onze stad is. Zeker tussen de Jozef Hermanslei en de Antwerpsestraat is het een pronkstuk. De afgelopen twee jaar werd het festival Gebermte georganiseerd. Dat brengt cultuur en natuur samen op de Berm. Het evenement is steeds een succes en altijd brengt het mensen voor de eerste keer naar deze locatie. Vanaf nu willen we dat al onze inwoners de Berm zullen leren kennen en gaan bezoeken”, besluit schepen D’Hulster.