TACTISCH BEKEKEN. Het plan dat Club Brugge zondag opnieuw zal willen gebruiken: hoe ze Genk uit positie lokten

4-0, en vooral: de Genkse verdedigers liepen te zwemmen. Club Brugge overblufte Genk woensdag op tactisch vlak. Voor de terugmatch van zondag bekeken wij hoe ze dat precies deden.

Wim ConingsVolgens Hein Vanhaezebrouck “die ene van het Nieuwsblad die er toch iets van kent”. Wekelijks werpt Wim zich op een tactisch vraagstuk.

Veelgehoorde commentaar na de 4-0 van Club Brugge tegen Genk: de nederlaag zou vooral te wijten zijn aan Alieu Fadera, gelegenheidswingback op links bij de Genkenaars. Hij kwam keer op keer te laat - bij de 1-0, de 2-0 én de 3-0.

Maar hoewel hij altijd wel in de buurt was bij de tegengoals, was geen van die treffers echt zijn schuld, maar eerder een gevolg van wat van hem gevraagd werd - en het antwoord dat Club Brugge daarop bedacht.

Genk probeert zijn tegenstander onder druk te zetten vanuit een 3-4-3. Dat doen ze door hun wingbacks, de twee buitenste spelers op het middenveld, steeds agressief hoog te laten druk zetten op de vleugelverdedigers van de tegenstander. Club Brugge wist dat, heeft dat woensdagavond 90 minuten lang tegen Genk gebruikt en zo de match met overschot gewonnen.

Dit is al in de tweede minuut: rechtsback van Club Brugge Kyriani Sabbe krijgt de bal en komt meteen onder druk van Alieu Fadera, de linkerwingback van Genk.

Vleugelaanvallers heel breed

Hoe deden ze dat? Door te zorgen dat telkens hun rechtsback, Kyriani Sabbe, of hun linksback Maxime De Cuyper, ingespeeld werd, hen meteen meerdere inspeelopties te geven. Eén van die inspeelopties moest de vleugelaanvaller op dezelfde kant zijn. Michal Skoras speelde tegen Anderlecht nog enigszins naar binnen, maar tegen Genk deed hij net het tegenovergestelde en bleef hij tegen de zijlijn plakken.

Dat was vervelend voor Genk omdat bij het instappen van wingbacks Fadera en El Ouahdi de drie centrale verdedigers eigenlijk moeten doordekken. Normaal gezien kunnen ze met hun drieën de breedte van het veld afdekken, maar nu stonden de Brugse flankaanvallers zo ver uit elkaar dat de Genkse centrale verdedigers helemaal weggetrokken werden uit het centrum. Op bovenstaand beeld komt Skoras helemaal vrij doordat Mark McKenzie het niet aandurft zo ver van zijn collega’s te gaan staan.

Dit is een tiental seconden voor de 1-0. Hier staat Fadera te dekken op Skoras, die buiten beeld tegen de zijlijn staat. Alleen wordt de bal nu achteruit gespeeld op Club Brugge-doelman Nordin Jackers, waardoor Fadera vooruit moet om druk te zetten op Club Brugge-rechtsback Kyriani Sabbe. Let ook op hoe centraal Matias Galarza bij Hans Vanaken staat.

Doordat Fadera vooruit loopt, komt Skoras vrij. De kopbalsterke centrale verdediger McKenzie schuift door naar Vanaken - om het luchtduel aan te gaan? - waardoor Galarza ineens vanuit het centrum nog de afstand naar de vrijstaande Skoras moet overbruggen. Hij komt te laat, waarna Skoras de assist voor de 1-0 kan geven.

Afhakende Thiago

Die moeilijke spreidstand waarin de verdedigers van Genk voortdurend gebracht werden, kwam nog pijnlijker naar voren bij de 2-0 en 3-0. Dat kwam doordat Club Brugge daar niet alleen de buitenste centrale verdediger naar de zijkant dwong, maar ook de meest centrale van de drie centrale verdedigers weg wist te lokken. Carlos Cuesta stond namelijk Club Brugge-spits Thiago te dekken, maar telkens als die afhaakte, kwam er een groot gat in de Genkse verdediging.

De aanloop naar de 2-0. Hier is te zien hoe rechter centrale verdediger Mujaid Sadick moet uitstappen naar de zijlijn omdat De Cuyper daar vrij staat. Op hetzelfde moment geeft Fadera (bovenaan rechts) zijn mannetje - Skoras, die de 2-0 zou maken - door aan linker centrale verdediger Mark McKenzie.

Thiago haakt echter af, waardoor Cuesta nu ook weg is uit het centrum. Daardoor staat McKenzie daar nu nog alleen met Skoras. Hans Vanaken loopt in de vrijgekomen ruimte, gevolgd door Genk-middenvelder Patrik Hrosovsky. McKenzie stapt ook uit richting Vanaken, waardoor Skoras alleen komt en Vanaken de bal alleen nog maar hoeft door te koppen.

Drie verdedigers weggelokt

Hetzelfde verhaal bij de 3-0: Fadera moet druk gaan zetten op Sabbe, die tegen de lijn opnieuw Skoras vindt. McKenzie zet druk op de Pool, maar doordat spits Thiago inzakt moet Cuesta mee - en geeft hij geen dekking meer aan McKenzie. In één actie weet Club Brugge dus de linkerwingback te passeren én de linker centrale verdediger en meest centrale verdediger weg te lokken uit hun posities. Rechter centrale verdediger Mujaid Sadick bleef daardoor alleen achter. De slecht ontzette bal zou uiteindelijk leiden tot de 3-0 van Thiago.

Skoras kan zo - in de rug van McKenzie en Cuesta - diep gestuurd worden door Vanaken na een een-twee. Sadick heeft intussen hulp gekregen van een attente rechterwingback El Ouahdi, al zou die de bal wel ontzetten in de voeten van Thiago.

Wouter Vrancken had het achteraf over een gebrek aan werkethiek. Dat lijkt geen verwijzing naar de zwemmende verdedigers, die speelbal werden van het eigen systeem. Wel naar de vierkant op het Genkse middenveld - in het centrum had Genk in principe steeds een mannetje op overschot, maar toch konden de onder druk gezette backs of flankspelers van Club Brugge daar steeds een aanspeelpunt vinden. Wil Genk in de Cegeka Arena orde op zaken zetten, zullen ze er daar in die zone veel korter op moeten zitten.

Tactisch Bekeken

Onze redacteur Wim Conings verdiept zich in voetbaltactiek. U kan al zijn bijdragen lezen door op de volgende link te klikken.