Direct naar artikelinhoud
op de vlucht

Akkoord tussen Myanmar en Bangladesh over repatriëring Rohingya

Een van de tentenkampen in Bangladesh.Beeld AFP

Het is volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld. Maar die kan binnenkort achter de rug zijn, want Myanmar heeft zich bereid verklaard de Rohingya, die met honderdduizenden naar Bangladesh waren gevlucht, weer op te nemen.

Vertegenwoordigers van Myanmar en Bangladesh ondertekenden een intentieverklaring over de repatriëring van de gevluchte leden van de moslimminderheid. Bangladesh moet eerst documenten met persoonlijke gegevens van de vluchtelingen opstellen en aan Myanmar overdragen. Bengalese regeringsfunctionarissen spraken over "een eerste stap".

Meer dan 600.000 Rohingya zijn sinds eind augustus omwille van de gewelddadigheden van het leger in de Myanmarese deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties bestempelen de verdrijving van de bevolkingsgroep, die vaak als de meest vervolgde minderheid ter wereld wordt omschreven, als een "etnische zuivering".

Meer dan 600.000 Rohingya zijn sinds eind augustus omwille van de gewelddadigheden van het leger naar buurland Bangladesh gevlucht

Het voormalige Birma beschouwt de Rohingya als illegale immigranten en weigert hen al decennialang het staatsburgerschap toe te kennen. De massale vlucht naar Bangladesh was niet de eerste. Na eerdere conflicten vluchtten al rond de 300.000 Rohingya naar het buurland. De situatie in de overvolle kampen is rampzalig.