Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

Nieuws
Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.00 uur begint, zijn er toespraken van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.
anp
woensdag 24 april 2024 om 03:53
Afbeelding
beeld anp

De herdenking is een burgerinitiatief dat wordt ondersteund door de Anton de Kom Stichting, de Oorlogsgravenstichting, het NiNsee en de gemeente Apeldoorn, waar Loenen onder valt. Het is volgens de initiatiefnemers voor het eerst dat de sterfdag van De Kom officieel wordt herdacht op de erebegraafplaats in Loenen. Eerder waren daar wel andere herdenkingen van de Surinaamse vrijheidsstrijder.

De Kom werd in 1898 geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, 35 jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonie. Als twintiger vertrok hij naar Nederland, waar hij lezingen gaf over het slavernijverleden en actief werd in communistische kringen. Begin jaren dertig keerde De Kom met zijn Nederlandse gezin terug naar Suriname, waar hij streed tegen de uitbuiting van contractarbeiders. De koloniale autoriteiten zagen hem echter als gevaarlijk en verbanden de activist naar Nederland. Daar publiceerde hij in 1934 zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen kolonialisme en racisme.

In de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet, maar hij werd in augustus 1944 opgepakt door de Duitsers. Op 24 april 1945 overleed hij aan vermoedelijk tuberculose in kamp Sandbostel, een van de buitenkampen van concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. Zijn lichaam, dat in een massagraf terechtkwam, werd pas vijftien jaar later geïdentificeerd en bijgezet op de erebegraafplaats in Loenen.

Het demissionaire kabinet heeft vorig jaar excuses aangeboden aan de familie van de verzetsstrijder, voor het leed dat hem en zijn gezin is aangedaan. De Kom was ‘een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid’, maar werd door de autoriteiten in zijn activiteiten belemmerd, zei toenmalig buitenlandminister Wopke Hoekstra over hem. De familie van De Kom streed al jaren voor eerherstel van de vrijheidsstrijder, die sinds 2020 onderdeel is van de zogeheten Canon van Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in..

Afbeelding

Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is 'een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben', meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

Afbeelding

31.000 kentekenhouders kregen minstens 10 verkeersboetes

Zo'n 31.000 kentekenhouders kregen vorig jaar tien of meer verkeersboetes, dat meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maandag na een beroep op de Wet Open Overheid door BNR. De voorgaande twee jaren schommelde dit aantal ook al rond de 30.000.

Afbeelding

Politie afgelopen jaar vaker in de fout bij gebruik zwaar geweld

De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker zwaar geweld gebruikt dat achteraf is beoordeeld als 'niet professioneel'. Dit betekent dat het niet voldeed aan de regels of afspraken die hiervoor gelden. Dit blijkt uit cijfers die de politie bijhoudt en die maandag zijn vrijgegeven.

Afbeelding

Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

Afbeelding

Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen.