Luister naar

Kabinet: Het gaat bij de VN te veel over Israël

Nieuws
Het kabinet is ‘ongelukkig’ met de manier waarop in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gesproken wordt over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De aandacht hiervoor is ‘disproportioneel’, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 10 juli 2018 om 17:13

Den Haag

Hiermee doelt de bewindsman op de vaste agenda die tijdens vergaderingen van de VN-Mensenrechtenraad gebruikt wordt. Op punt zeven staat altijd een bespreking van ‘Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden’.

Volgens Blok zou dit echter geen apart agendapunt moeten zijn, en kan de Palestijnse situatie besproken worden in het algemene deel van de vergadering.

Hiermee sluit Nederland zich aan bij de kritiek van de Verenigde Staten op de vaste agenda. De Amerikanen besloten onlangs uit de Mensenrechtenraad te stappen. De raad ziet toe op de naleving van de mensenrechten in 193 landen.

vijandigheid tegen Israël

Volgens de Verenigde Staten heerst er in de raad ‘obsessieve ­vijandigheid tegen Israël’, en is het overlegorgaan van de Verenigde Naties een ‘beerput van chronische vooringenomenheid tegen Israël’. De raad heeft Israël ­vaker veroordeeld dan alle andere lidstaten samen; vorig jaar twintig keer, tegenover zes veroordelingen van onder andere Iran, Myanmar en Syrië.

‘Het kabinet is van mening dat de Mensenrechtenraad een zeer relevant VN-orgaan is waarin belangrijke resultaten zijn geboekt’, schrijft Blok in antwoord op vragen van SGP, PVV en ChristenUnie.

Die partijen wilden weten of Blok de raad ook ziet als ‘vooringenomen kritisch jegens Israël’. De bewindsman wijst op resoluties voor de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en voor de gelijke rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Maar: ‘Wel vindt het kabinet dat de Mensenrechtenraad niet zonder tekortkomingen is en zou moeten worden versterkt en hervormd.’

Dat slaat niet alleen op de agenda, maar ook op ‘de kwaliteit van het lidmaatschap’ van de raad. De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit 47 leden, die steeds wisselen. Sommige van die landen hebben een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals China, Saudi-Arabië en Egypte.

niet buitenspel

Om dat te verbeteren, wil Nederland dat kandidaat-leden motiveren waarom ze lid willen worden van de VN-Mensenrechtenraad. De gedachte is dat de andere leden, die stemmen over hun toelating, daardoor een betere beslissing kunnen nemen. ‘Verder stimuleert Nederland (constructieve) landen om zich te kandideren. Dit om de keuze tussen potentiële leden te vergroten.’

Het kabinet is niet van plan de VS te volgen door uit de Mensenrechtenraad te stappen. Nederland heeft zich juist kandidaat gesteld om van 2020 tot 2022 lid te zijn van de raad, schrijft Blok. ‘Het kabinet wil zichzelf niet buitenspel zetten, maar wil juist in gesprek blijven in de Mensenrechtenraad, ook met de moeilijke landen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Meer dan in de afgelopen tijd drukt ook de verantwoordelijkheid op de schouders van de SGP, omdat er vanuit de nieuwe coalitie vaker naar hun zal worden gekeken. Van links naar rechts: Dilan Yesilgoz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Chris Stoffer (SGP).

De rollen in de christelijke politiek lijken omgedraaid: SGP wordt invloedrijker dan de ChristenUnie

De SGP moet gaan wennen aan een nieuwe rol, zij zal invloedrijker worden. Van de ChristenUnie leerden ze dat zo’n nieuw jasje pijn kan opleveren.

CDA-lijsttrekker Tom Berendsen (links), geflankeerd door BBB'er Sander Smit bij tv-programma Op1.

Het CDA zit in Europa gewoon in de lift - met de zetels van BBB en NSC erbij dan

In Brussel draait het om de machtsverhoudingen, en dus is het waarschijnlijk dat de christendemocraten in Europa ook BBB en NSC gaan omarmen - zodat Ursula von der Leyen op haar post kan blijven.

Drie van de vier aanstaande regeringspartijen scoren slechter bij de Europese Verkiezingen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Gat tussen GroenLinks-PvdA en PVV is aanzienlijk, en drie andere lessen uit de exitpoll

Drie van de vier aanstaande regeringspartijen scoren slechter bij de Europese Verkiezingen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, en de ChristenUnie en Forum voor Democratie kunnen nog hopen op een restzetel.

Nu lijkt de ChristenUnie zich te moeten herpakken, na verliezen van de laatste verkiezingen. Volgens politiek redacteur Niels van den Bovenkamp gaat de partij nu reflecteren op de campagne, en willen ze met meer lef naar buiten treden.

De exitpoll: een waterig ChristenUnie-geluid, sterke SGP-campagne en een verrassend CDA

De ChristenUnie-campagne was flets, die van de SGP heel zichtbaar en het CDA kwam verrassend uit de bus. Wat was de invloed van de campagne op de uiteindelijke resultaten?

PVV-leider Geert Wilders reageert op de voorlopige uitslagen van de verkiezing van de Nederlandse leden voor het Europees Parlement.

Hoe het kon gebeuren dat de PVV en de ChristenUnie in hetzelfde schuitje zitten

En weer behaalde de PVV een grote verkiezingsoverwinning. Tegelijk lijken de druiven zuur te worden voor de partij die helemaal aan de andere kant van het spectrum zit: de ChristenUnie.

Sebastiaan Stöteler woensdag op campagne in Den Haag. ‘De PVV werkt met iedereen samen.'

In het Europees Parlement zal Wilders' nieuwe man in Brussel als grote onbekende worden ontvangen

Hij bleef tijdens de campagne in de schaduw van Geert Wilders, maar met meer zetels dan ooit moet de 40-jarige gerechtsdeurwaarder Sebastiaan Stöteler het nieuwe gezicht van de PVV in Brussel worden. Kan hij dat aan?