Luister naar

Kabinet: Het gaat bij de VN te veel over Israël

Nieuws
Het kabinet is ‘ongelukkig’ met de manier waarop in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gesproken wordt over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De aandacht hiervoor is ‘disproportioneel’, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 10 juli 2018 om 17:13

Den Haag

Hiermee doelt de bewindsman op de vaste agenda die tijdens vergaderingen van de VN-Mensenrechtenraad gebruikt wordt. Op punt zeven staat altijd een bespreking van ‘Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden’.

Volgens Blok zou dit echter geen apart agendapunt moeten zijn, en kan de Palestijnse situatie besproken worden in het algemene deel van de vergadering.

Hiermee sluit Nederland zich aan bij de kritiek van de Verenigde Staten op de vaste agenda. De Amerikanen besloten onlangs uit de Mensenrechtenraad te stappen. De raad ziet toe op de naleving van de mensenrechten in 193 landen.

vijandigheid tegen Israël

Volgens de Verenigde Staten heerst er in de raad ‘obsessieve ­vijandigheid tegen Israël’, en is het overlegorgaan van de Verenigde Naties een ‘beerput van chronische vooringenomenheid tegen Israël’. De raad heeft Israël ­vaker veroordeeld dan alle andere lidstaten samen; vorig jaar twintig keer, tegenover zes veroordelingen van onder andere Iran, Myanmar en Syrië.

‘Het kabinet is van mening dat de Mensenrechtenraad een zeer relevant VN-orgaan is waarin belangrijke resultaten zijn geboekt’, schrijft Blok in antwoord op vragen van SGP, PVV en ChristenUnie.

Die partijen wilden weten of Blok de raad ook ziet als ‘vooringenomen kritisch jegens Israël’. De bewindsman wijst op resoluties voor de vrijheid van godsdienst, meningsuiting en voor de gelijke rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Maar: ‘Wel vindt het kabinet dat de Mensenrechtenraad niet zonder tekortkomingen is en zou moeten worden versterkt en hervormd.’

Dat slaat niet alleen op de agenda, maar ook op ‘de kwaliteit van het lidmaatschap’ van de raad. De VN-Mensenrechtenraad bestaat uit 47 leden, die steeds wisselen. Sommige van die landen hebben een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals China, Saudi-Arabië en Egypte.

niet buitenspel

Om dat te verbeteren, wil Nederland dat kandidaat-leden motiveren waarom ze lid willen worden van de VN-Mensenrechtenraad. De gedachte is dat de andere leden, die stemmen over hun toelating, daardoor een betere beslissing kunnen nemen. ‘Verder stimuleert Nederland (constructieve) landen om zich te kandideren. Dit om de keuze tussen potentiële leden te vergroten.’

Het kabinet is niet van plan de VS te volgen door uit de Mensenrechtenraad te stappen. Nederland heeft zich juist kandidaat gesteld om van 2020 tot 2022 lid te zijn van de raad, schrijft Blok. ‘Het kabinet wil zichzelf niet buitenspel zetten, maar wil juist in gesprek blijven in de Mensenrechtenraad, ook met de moeilijke landen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’