Louis Tobback is niet alleen burgemeester, hij is nu ook rector

© jph

Leuvens burgemeester Louis Tobback (SPA.) werd zaterdag na de quiz van de Akademie van 't Leives tot rector gekroond. “Hij had gegrapt dat we de dialectlessen alleen in het stadhuis mochten laten plaatsvinden als we hem tot rector zouden kronen.”

Julie Putseys

Zaterdagmiddag organiseerde de Academie voor het Leuvense dialect – ook wel Akademie van 't Leives genoemd – een quiz in de Stadsschouwburg. ‘Tobback en de maskes’ met schepen van Cultuur Denise Vandevoort (SP.A), gemeenteraadslid Christiane Vanneck (CD&V), volksvertegenwoordiger Karin Jiroflée (SP.A) en Tobback himself namen het op tegen ‘De deken en de Acolieten’, bestaande uit deken Dirk De Gendt, schepen van Burgerzaken Dirk Vansina (CD&V), fractievoorzitter Johan Geleyns (CD&V) en OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V). Op luid gejuich van het publiek,kwam het team van Tobback als winnaar uit de bus.

Speciaal uitgedost

Nadien stond de burgemeester een nog leukere verrassing te wachten. Hij werd namelijk naar voren geroepen, waarna de academie hem tot rector kroonde. De burgemeester had immers in augustus gegrapt dat de dialectlessen – die woensdag beginnen – op één voorwaarde gratis in het stadhuis zouden mogen plaatsvinden: dat hij rector van de academie wordt.

De burgemeester werd uitgedost in een toga en baret en kreeg een officieel document overhandigd dat zijn bekroning bezegelde. “Ik ben een aantal winkels voor toneelbenodigdheden afgegaan om zo'n toga te vinden”, vertelt Flory Vloeberghs, directeur van de academie. “Uiteindelijk hebben we een soort advocatentoga gekocht en heeft m'n buurvrouw er de schaar ingezet. We hebben de voorkant opengesneden, de voering veranderd, en er een rood lint op genaaid. Er is best veel tijd ingekropen.”

Maar het effect mocht er zijn: de burgemeester was aangenaam verrast. “Ik had het niet verwacht. Ik hoop nu wel dat de echte rector mij geen proces aandoet omdat ik dezelfde titel draag”, grapt Tobback. “En daarnaast is het nog zeer de vraag of ik mijn taken als rector wel kan combineren met die van burgemeester. Ik moet nu het startschot geven aan het begin van het academiejaar en na de lessen de diploma's uitreiken. Dat is natuurlijk een heel zware belasting.”

Populaire lessen

De lessen zijn inmiddels al volledig volzet. In totaal zijn er 105 inschrijvingen, waarvan een groot deel van Leuvense politici die, wellicht met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, niet willen onderdoen voor de concurrentie.

Normaal gezien zouden de lessen plaatsvinden in de raadskelders, maar door het succes ervan is de locatie veranderd naar de Gotische Zaal. Waarschijnlijk zal er nog een tweede lessenreeks plaatshebben, vertelt Vloeberghs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen