Serene herdenkingsceremonies voor aanslagen Zaventem en Brussel

Het is vandaag twee jaar geleden dat in Brussel en Zaventem aanslagen plaatsvonden. Om 7.58 uur begon de herdenkingsceremonie in de luchthaven van Zaventem. Toen ontplofte de eerste bom. Daarna volgde een ceremonie in het metrostation Maalbeek en aan het monument aan het Schumanplein.

De plechtigheden worden georganiseerd door de federale regering, Brussels Airport en de MIVB. Ze doen dit in samenwerking met de slachtofferverenigingen Life4Brussels en V-Europe.

De plechtigheden waren ingetogener dan vorig jaar. Bij de aanslagen vielen 32 doden en meer dan 300 gewonden. Premier Michel woonde de plechtigheden bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Brussels Airport

Het werd een sereen herdenkingsmoment voor de slachtoffers en hun naasten, maar ook voor de vele voorbijgangers en luchthavenpersoneel in de vertrekhal. Die werd enkele minuten gehuld in volledige stilte en maakten zichtbaar emoties los bij de getroffen families.

Premier Charles Michel was omringd door verschillende regeringsleider waaronder de ministers Jan Jambon, Koen Geens, Maggie De Block, Francois Bellot, Didier Reynders en minister-president Geert Bourgeois.

Aan de herdenkingsplaat werden bloemenkransen en foto’s van de slachtoffers neergelegd en verschillende kaarsen aangestoken. Een belangrijk moment voor de stewardessen en stewards, die afsloten met een groepsknuffel.

Om 7.58 uur lieten de terroristen Ibrahim El Bakraoui (29), Najim Laachraoui (24) op 22 maart 2016 valiezen vol explosieven ontploffen in de vertrekhal van Brussels Airport. Daarbij vielen 16 dodelijke slachtoffers.

Brussel

In metrostation Maalbeek volgde er om 9.11 uur een minuut stilte, kort daarvoor worden bloemen neergelegd. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) woonden deze plechtigheid bij. De voornamen van de 16 dodelijke slachtoffers worden nog tot maandag op digitale borden geprojecteerd.

© AP

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER