Christophe (42) ziet zijn leven verwoest door meesteroplichter: “We zijn volledig gepluimd”

© efo

Oostendenaar Christophe Nobels (42) was ooit dakloos en bouwde sinds 18 jaar aan zijn eigen toekomst met de vzw Buurthulp die goederen en meubels ophaalde en aan een goedkope prijs verkocht. Maar hij werd het slachtoffer van meesteroplichter. M. B. Die sloeg niet alleen toe bij onze noorderburen, maar dus ook aan onze kust. “Ik wil dat gerechtigheid geschied.”

Edwin Fontaine

“In de afgelopen 18 jaar hielpen we 3.000 mensen, onder wie 144 daklozen die ik zelf onderdak gaf. Ik geloof in het goede van mensen en geef iedereen een tweede kans", zegt Christophe Nobels (42).

Maar in 2014 liep het mis. Nadat hij zijn eigen Buurthulpwinkeltje op de Torhoutsesteenweg had geopend, leerde hij via een benefiet de Nederlander M.B. kennen. Die stelde hem voor wat te helpen in de winkel, waardoor Christophe wat meer tijd zou kunnen doorbrengen met zijn vrouw. “Ik liet toe dat hij bij mij zijn domicilie zette. Ik was goedgelovig en had sneller onraad moeten ruiken toen bleek dat er problemen waren met de huishuur van de winkel. Medewerkers meldden me dat er geld verdween uit de kassa. Nadien ontdekte ik dat de Nederlander hier 12 bedrijven had opgezet met als zetel mijn adres.”

Door commotie in rolstoel

Voor Christophe Nobels kon ingrijpen was het kwaad geschied: zijn vrachtwagen verdween, de buurtwinkel ging dicht en de Nederlander pluimde hem. “Mijn vrouw en ik verloren onze spaarcenten die we in de winkel hadden gestoken. 20.000 euro zijn we kwijt. We zijn bestolen en bedrogen.”

Het leven is ook nadien niet mild geweest voor Christophe. “Ik zit nu in een rolstoel na twee beroertes die mogelijk het gevolg zijn van de commotie met de Nederlander. Maar ook nu houdt het niet op. De voorbije maanden bleven de aanmaningen komen. Tot deze week kreeg ik nog een aanmaning om 1.200 euro te betalen. De Nederlander liet me ooit 600 euro betalen voor cd’s voor het goede doel. De cd’s werden nooit geleverd. Zo kan ik nog uren doorgaan over de man.”

Nederlandse tv

Christophe is nog het meest begaan met anderen. “Ook 7 medewerkers van de Buurthulpwinkel zijn slachtoffer, want hij moet hen ook nog geld. Ze kregen geen correcte afsluiting van hun tewerkstelling en zitten nu in de problemen. Er is een klacht bij de politie en we starten nu een rechtszaak om hem alsnog veroordeeld te krijgen.”

De Nederlander M.B is geen onbekende voor het Nederlandse gerecht: hij was onderwerp van tv-programma’s waarin mensen werden opgelicht. Nobels hoopt op gerechtigheid. “Volgende week komt de Nederlandse tv hier opnames maken om zijn Belgische doortocht in kaart te brengen. Ik zal mijn volle medewerking verlenen. Zo kennen de mensen de waarheid en kan gerechtigheid geschieden.”

M.B. ontkent alles.