donderdag 26 april 2018 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De markt van Sint-Truiden.

Antwerpenaar brengt Limburgs erfgoed in beeld

“Het voelde aan als een ontdekkingstocht”

GENK

‘Limburg Ongefilterd’. Zo heet het boek dat de Antwerpse fotograaf Nick Hannes heeft uitgewerkt in opdracht van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). Daarin werden beelden van 122 erfgoedlocaties uit onze provincie verwerkt. Om een verfrissend resultaat te krijgen deed de provincie een beroep op een niet-Limburger.

Niet toevallig werd het werk in Luca School of Arts in C-Mine voorgesteld. “We zien dat erfgoed dat leeft ook blijft bestaan en groeikansen heeft”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld). “Het vertelt ons wie we zijn en geeft ons een open blik op ons verleden. Daarom vonden we de tijd rijp om ons onroerend erfgoed uit 44 Limburgse gemeenten vast te leggen in beeld. In totaal hadden we 190 locaties die ons door alle gemeenten zijn aangereikt. Om die allemaal in beeld te brengen hebben we de Antwerpse fotograaf Nick Hannes (44) aangetrokken. We hebben bewust voor een niet-Limburger gekozen om andere accenten en decors te krijgen dan degene die voor een Limburger vanzelfsprekend zouden zijn.”

Het zijn de onbekende plekjes die mij het meest zijn bijgebleven. De Achelse kluis bijvoorbeeld Nick HANNES

14.000 kilometer

In de zomer van 2016 trok Hannes op pad. Een jaar en 14.000 kilometer later werd het laatste beeld gemaakt en kon de selectie beginnen. “Het voelde bij momenten aan als een ontdekkingstocht”, zegt Hannes. “Het zijn vaak de onbekende plekjes die mij het meest zijn bijgebleven. De Achelse Kluis bijvoorbeeld vind ik heel innemend. Ik ben daar rondgeleid door de laatste pater. Ook kleine musea die in stand worden gehouden door vrijwilligers spreken mij aan. Ik denk bijvoorbeeld aan De Slag der Zilveren Helmen in Halen of het Kamp van Beverlo. Ook C-Mine is geweldig. Mijn favoriete foto is die van de markt van Sint-Truiden. Niet zozeer door de locatie, maar omwille van het beeld op zich.”

De brug van Vroenhoven. Nick Hannes

Bloesems in Haspengouw. Nick Hannes

In Den Brand in Hechtel-Eksel. Nick Hannes

Luchtfrabriek in Heusden-Zolder. Nick Hannes

Munsterbos in Bilzen. Nick Hannes

Openluchtmuseum Bokrijk. Nick Hannes

‘Limburg Ongefilterd’ is uitgegeven door Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en verkrijgbaar bij het PCCE (bestellen via pcce@limburg.be) en in de boekhandel.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws