Direct naar artikelinhoud
Nieuws Wateroverlast

▶ ‘Ergste overstromingen in geschiedenis’ van Voeren: inwoners kunnen terugkeren naar woning

Wateroverlast in Moelingen, een deelgemeente van Voeren.Beeld David Hagemann / Photo News

De overstromingen die Voeren in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben getroffen, zijn ‘de ergste in de geschiedenis’ van de Limburgse gemeente. Als gevolg van het noodweer is ook de stroom uitgevallen in de deelgemeente Moelingen. Ondertussen is het water gezakt en kunnen bewoners naar hun huizen terugkeren.

Video wordt geladen...

In Voeren kunnen getroffen inwoners na de overstromingen weer terugkeren naar hun woning. “Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken”, schrijft de gemeente op Facebook. Voeren roept mensen wel op om voorzichtig te blijven.

“Iedereen kan voorzichtig weer naar huis terugkeren”, vertelt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) aan Radio 1. “De schade zal ongetwijfeld erg groot zijn.” De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg en de Civiele Bescherming starten nu met het wegpompen van water. Ook het aanwezige puin in de straten zal geruimd worden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het water in een honderdtal huizen in Voeren minstens een meter hoog te staan. Het centrum van Moelingen, een deelgemeente van Voeren, is getroffen door een elektriciteitspanne. Vijfhonderd gezinnen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Om de stroomuitval te herstellen, moet Fluvius meerdere elektriciteitscabines zuiver krijgen en vervolgens bijkomende kabels trekken. Naar schatting zal er in Moelingen ten vroegste in de vroege namiddag weer stroom zijn. Er is een tijdelijke noodgenerator geïnstalleerd om alleen smartphones van de getroffen bewoners op te laden.

In Moelingen worden zaterdagnamiddag afvalcontainers geplaatst. Het milieupark is van 8 tot 12 uur geopend voor de getroffenen van de wateroverlast. De gemeentelijke diensten zullen ook de rioleringen van puin vrijmaken. De Civiele Bescherming zal zaterdag ook een grote hoeveelheid bouwdrogers leveren. Als het water weggetrokken is, worden ze over de getroffen huizen verdeeld.

“We vragen nog steeds om Moelingen te vermijden. Enkel familie en vrienden van getroffen inwoners worden toegelaten. Dat geldt ook voor de Moelingerweg in ‘s-Gravenvoeren.”

▶ ‘Ergste overstromingen in geschiedenis’ van Voeren: inwoners kunnen terugkeren naar woning
Beeld BELGA

Erger dan in 2021

De Vlaamse regering zal de zware overstromingen waarschijnlijk als ramp erkennen. Minister van Omgeving Zuhal Demir bracht zaterdagvoormiddag een bezoek aan het getroffen gebied. “Met meer dan 70 millimeter neerslag op enkele uren is dit een ongeziene en dramatische gebeurtenis.”Volgens de minister is de situatie erger dan tijdens de overstromingen in 2021. “Het lijkt me evident dat dit door de Vlaamse regering als ramp wordt erkend. We gaan die procedure opstarten.”

Ook Jambon, die bevoegd is voor het Vlaams Rampenfonds, laat weten dat de wateroverlast “mogelijk als ramp erkend” zal worden. “We laten nu al proactief onderzoeken in hoeverre aan de criteria is voldaan, zodat we straks zo snel mogelijk tot uitbetaling van geleden schade kunnen overgaan”, zegt de minister-president in een mededeling. “Slachtoffers nemen best zo snel mogelijk contact op met hun verzekeraar. Voor niet-verzekerde schade kan een aanvraag ingediend worden bij het Vlaams Rampenfonds.”

Lees ook

Is uw huis veilig bij zware regenval? Bekijk het op de kaart

In de vooravond begonnen de eerste problemen door het stijgende waterpeil in de Voer, maar later veroorzaakte de Berwijn grotere overlast. Tientallen kelders liepen onder en straten stonden blank. In totaal werden 11 mensen geëvacueerd en de gemeentelijke fase van het rampenplan werd afgekondigd.

Bewoners van huizen in de Dorpsstraat, de Driesch, Winkel, Getske en Kerksteeg in Voeren kregen vrijdagavond de melding dat evacuatie vanuit de woning niet meer mogelijk was. Ze kregen van de gemeente Voeren het advies naar de eerste verdieping van hun woningen te gaan wegens de enorme wateroverlast. De gemeente Voeren lanceerde ook een dringende oproep voor inwoners van de Voerenstraat, Elzen, Bijsstraat, Mescherstraat en Withuisstraat om voor hun eigen veiligheid hun huizen onmiddellijk te verlatenals dat nog veilig zou kunnen gebeuren.

De zwaartepunten waren Teuven, ‘s-Gravenvoeren en Sint-Martens-Voeren. “De gekende plaatsen voor wateroverlast”, klonk het vrijdagavond bij burgemeester Joris Gaens. “Het heeft heel veel geregend in korte tijd. De brandweer en de gemeentelijke diensten zijn ter plaatse en er zijn vier containers met zandzakken aangekomen die aan de huizen geplaatst worden.”

Wateroverlast in Moelingen.Beeld David Hagemann / Photo News

Luik

Door de hevige regenval was de situatie ook “zeer moeilijk” in Luik. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben de hulpverleningszones in de provincie Luik in totaal zowat 550 hulpverzoeken binnengekregen. Dat zei gouverneur Hervé Jamar zaterdagochtend. Volgens hem zijn er geen slachtoffers gemeld en konden getroffenen die hun huizen moesten verlaten, allemaal elders terecht.

De brandweer werd vooral opgeroepen om water weg te pompen. Ongeveer 150 brandweerlui werden gemobiliseerd in heel de provincie. Het gros van de incidenten - rond de 350 - gebeurde volgens de Waalse overheidsdienst SPW in de hulpverleningszones Vesdre-Hoëgne-Plateau en Luik.

Intussen is het water volgens Jamar overal aan het zakken. De snelweg A25, die in beide richtingen door de wateroverlast ter hoogte van Wezet was afgesloten, zou binnenkort weer open kunnen, voegde hij eraan toe.

Treinverkeer onderbroken

Op de spoorlijn tussen Luik en Maastricht is het treinverkeer onderbroken ter hoogte van Wezet. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel zaterdag. De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS legt pendelbussen in tussen Maastricht en Wezet.

Treinen tussen Luik en Maastricht rijden niet verder dan Wezet omdat in Moelingen, deelgemeente van het Limburgse Voeren, een deel van de sporen en een overweg onder water staan. “Onze ploegen zijn gemobiliseerd maar kunnen niet zeggen wanneer het verkeer weer zou kunnen hervatten”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Sacré.

Als gevolg van de hevige regenval hebben Infrabel-medewerkers afgelopen nacht meerdere problemen op het spoornet moeten oplossen. Er waren onder andere storingen tussen Luik en Verviers en tussen Bressoux en Wezet, die intussen zijn verholpen.

Het voetbalveld van SK Moelingen in Voeren.Beeld BELGA
Treinverkeer onderbroken
Beeld Joris Gaens