Direct naar artikelinhoud
SUNDAY MORNING PLAYLIST

De mis, een homoseksuele Turkse zanger en Justin Timberlake: dit is de ochtendmuziek van Fatma Taspinar

De mis, een homoseksuele Turkse zanger en Justin Timberlake: dit is de ochtendmuziek van Fatma Taspinar
Beeld © VRT

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Fatma Taspinar.

"Ik ben een echte nostalgicus", zegt ze. Het lijkt nochtans alsof Taspinar niets anders kan dan recht vooruit kijken, want de journaliste leeft als een Japanse kogeltrein: vroeg op, laat thuis, lopen, hard werken en als het kan ook heel hard dansen. Traagheid lijkt haar niet gegeven, maar daar mispakken we ons aan. 

"Op zondagen hou ik ervan om naar de mis te luisteren, voor 'Touché' begint op Radio 1. Ik zat vroeger op een katholieke school en voor mij is de mis een ware trip down memory lane. Ik herinner me die collectieve momenten van bezinning nog goed, en ook de Gregoriaanse muziek die erbij hoort. Ik hou van alles dat groots en weids is, dat mij meevoert naar een ander moment."

'Op zondagen hou ik ervan om naar de mis te luisteren'
Fatma Taspinar

Dat gevoel vindt ze, onder andere, terug in filmmuziek. Die van Yann Tiersen, bijvoorbeeld. Eén van de collega's waar Taspinar wel eens een muzikaal praatje mee slaat, is dan ook filmkenner Ward Verrijcken. Al wordt er niet erg veel over muziek gepraat op de nieuwsdienst.

"Journalisten kunnen net zo hoogdravend doen over mensen die niet genoeg feitjeskennis hebben, als culturo's over de 'juiste muziek'. Ik ben allergisch aan arrogant gedrag. Dan denk ik: 'Jongens toch, wij hebben in onze sector exclusieve toegang tot sùperveel informatie. Natuurlijk zijn wij beter op de hoogte!' Ik ben geen typische Klara of Radio 1-luisteraar, ik luister naar alles. Ook MNM kan mij als zender best bekoren, die bedienen hun publiek prima. Of het nu klassiek is of commercieel: zolang het mij maar in vervoering brengt." 

De mis, een homoseksuele Turkse zanger en Justin Timberlake: dit is de ochtendmuziek van Fatma Taspinar
Beeld RV

Gruwelijke popmuziek

Een korte blik op haar lijstje onthult inderdaad een totaal gebrek aan elitarisme bij de muzikale veelvraat. Justin Timberlake - één van haar all time favorites - prijkt tussen The War On Drugs, een oud nummer van Clouseau, Admiral Freebee en Michael Kiwanuka. 

"Mijn wekkers bestaan uit een assortiment pompende nummers en 'Happy' van Pharrell Williams. Ja, ik weet het, dat is gruwelijk. Maar ik heb 's ochtends absoluut geen nood aan stilte. In elke kamer staat een radio, om me van bij het opstaan meteen te voeden met nieuws en muziek. Ik ben eigenlijk geen ochtendmens, en een avondmens ook al niet meer. Ik ben een 'ik moet zeker voldoende slapen-mens' geworden. Ik maak tegenwoordig tijd om 's avonds gewoon wat klusjes te doen, en dan wat kalmerende pianomuziek op te zoeken om bij in te dommelen."

Justin Timberlake, één van de all time favorites van Fatma Taspinar.Beeld AFP

Bovenaan haar briefje met muzikale tips staat het nogmaals duidelijk te lezen: "Nostalgienummers voor op zondagen." "Ik denk dat ik mijn gevoel voor nostalgie van mijn papa heb meegekregen. Mijn ouders komen uit een dorpje in Turkije, en de muziek waar mijn vader naar luistert, gaat altijd over een plek of een tijd die hij heeft achtergelaten. Het gaat vaak over gemis. Zijn favoriete Turkse zanger was een opmerkelijk vrouwelijk type wiens homoseksualiteit een publiek geheim was. Zijn tijd ver vooruit, maar heel populair in Turkije. Mijn vader kan er erg ontroerd door geraken, op zo'n heel Turkse manier. Ik kan dat allemaal wel appreciëren."

A little less conversation

Taspinar praat met een enorme genegenheid over haar ouders, en haar zondagen spendeert ze steevast in het gezelschap van haar talrijke familieleden in Lier. "Mijn moeder zou het liefst hebben dat ik élke avond nog bij haar kwam eten. Ik ben de enige van de familie die is ontsnapt uit Lier, en niet om haar hoek woont. Maar langzaamaan beweeg ik terug naar daar, Mechelen is al niet ver meer. Mijn vrienden weten ook allemaal dat ze mij op zondag niets moeten vragen, want 'dan is Fatma bij haar familie'." 

Gelukkig spreken de zussen en broers van Taspinar ook liever na 11 uur 's ochtends af voor de familiebrunch, want uitslapen is er geheid bij in het weekend. "Als ik uitga, dan is dat om keihard te dansen. Ik haat het als mensen tegen mij praten op de dansvloer, dat is enorm ergerlijk. Als je me trouwens ergens tegenkomt op de dansvloer, dan zal het wel op een hiphopfeestje zijn. Ik ben onvoorwaardelijke fan, en ga geregeld naar concerten. Zoals dat van Kendrick Lamar binnenkort."