UCI gaat renners nu ook controleren op… hun sokken

© BELGA

Terwijl de UCI naar eigen zeggen de strijd tegen alle vormen van doping en motortjes in de fiets blijft opvoeren, vindt het nu toch nog de tijd om voortaan de renners ook te controleren op... hun sokken.

vml

Vanaf 2019 zullen de renners niet zomaar kunnen kiezen met welke sokken ze zullen rijden, meldt Cycling Weekly.

“Sokken en overschoenen die tijdens de wedstrijd worden gebruikt, mogen niet boven de hoogte uitkomen die wordt bepaald door de helft van de afstand tussen het midden van de laterale malleolus en het midden van de fibulakop “, klinkt het in wetenschappelijke termen. In mensentaal: de sok mag niet hoger komen dan de helft tussen de enkel en de onderkant van de knie.

De UCI voegt er zelfs een afbeelding aan toe die niets aan de verbeelding over laat:

© uci

Hoe gedetailleerd de nieuwe regel wordt omschreven, des te vager de UCI blijft over de reden ervan, hoe het de renners zal controleren en welke straf daartegenover zal staan. Er werd ook geen minimum-hoogte vastgelegd maar wie de huidige wielermode een beetje volgt weet dat korte sokjes al lang uit den boze zijn.

Strijd tegen “marginale winst”

De regel bestond vroeger al wel maar was de voorbije jaren uit de aandacht verdwenen. De UCI lijkt nu de strijd te willen aangaan met de teams die met revolutionaire kleding het verschil proberen te maken. De beruchte “marginale winst” van Team Sky zorgde in 2017 zo nog voor ophef toen ze met nieuwe tijdritpakken uitpakten. In de eerste tijdrit van de Tour de France startten hun renners toen met speciale ‘bolletjestruien’ maar die zogenaamde vortex-tijdritpakken werden intussen verbannen.

© Photo News

Dat de UCI zich bezighoudt met details zoals de sokken, ontlokte op sociale media al enkele ironische commentaren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen