Likes van valse Facebookprofielen en vragen rond jury: ouders hekelen ‘bedrog’ bij kinderwedstrijd

De Chipkadee-wedstrijd van de stad Aalst, waarbij leerlingen carnavalsfilmpjes instuurden en zo een dag op de kermis konden winnen, veroorzaakt grote ophef. Ouders eisen de namen van de jury en een diskwalificatie van alle stemmen via valse Facebook-profielen.

lds

“Bye bye Chipkadee”, “Beschamende vertoning voor de stad Aalst”, “Vriendjespolitiek tot en met”: de commentaren op de wedstrijd van het stadsmagazine Chipkadee van de Jeugddienst waren maandag niet min. “De jury, wie dat ook mag zijn, heeft het ons niet gegund”, zegt Guy Van Vaerenbergh, ouder van een leerling van vrije basisschool Immerzeel. “Originaliteit en kwaliteit bleken niet voldoende, dit is Absurdistan.” Ook ouder Gert Cardon was niet te spreken over de resultaten: “Schandalige houding van de jury”, aldus Cardon.

Door een ludiek carnavalsfilmpje in te sturen konden drie klassen uit Aalsterse scholen (een van de eerste, een van de tweede en een van de derde graad) een gratis dag op de kermis winnen. Dat de scholen met de meeste likes uiteindelijk niet wonnen door tussenkomst van een jury, schoot in het verkeerde keelgat. Ouders eisen de namen van de jury en spreken onverbloemd over partijdigheid. “We hebben absoluut niets tegen De Zonnebloem, maar we snappen echt niet hoe die inzending tegen de onze kon winnen”, zegt Van Vaerenbergh nog. “Volgens ons lag de uitslag al vast nog voor de stemronde van het publiek gestart is.” Verder ligt ook de Louis Paul Boonschool in Erembodegem onder vuur: hun inzending won voor de derde graad, maar meer dan 150 likes werden gegeven door valse Facebookprofielen. “De ouderraad hoopt dat de valsspelers vervangen worden door de scholen met het meeste aantal echte likes”, aldus nog Van Vaerenbergh.

“Jammer voor de leerlingen”

De Boonschool distantieert zich van de valse profielen. “Blijkbaar zijn die likes erbij gekomen toen de wedstrijd al beëindigd was”, zegt directeur Gerdy Decavel. “We hebben geen idee wie hierachter zit, en betreuren dit fel.”

“De ingestuurde filmpjes werden beoordeeld op basis van de criteria creativiteit, carnavalssfeer en betrokkenheid van de leerlingen”, klinkt het bij de Jeugddienst. “We vinden het belangrijk om de stem van de jury te behouden: zo krijgen kleine klasjes ook een eerlijke kans. De uitslag zal dan ook niet gewijzigd worden. Het mogelijk gebruik van valse profielen betreuren wij ten zeerste. “Indien er maandagnacht valse likes bijgekomen zijn, werden die niet opgenomen in de telling, die veranderen dus niets aan het resultaat. We bekijken alvast hoe we dit volgend jaar kunnen vermijden.”