© Kioni Papadopoulos

Nokia Bell schrapt 107 jobs in Antwerpen: bedrijf wil werknemers herpositioneren

Opnieuw banenverlies in Vlaanderen. Nokia Bell, met zetel in Antwerpen, schrapt tegen eind dit jaar 107 jobs. Voor de toeleverancier van apparatuur voor de telecomsector is het de zoveelste keer dat er jobs sneuvelen.

grvr, blg

Het was een ondernemingsraad die het slechte nieuws gisteren aankondigde, nadat in oktober al bekendgemaakt was dat de strategische groeiplannen van Nokia versneld zouden worden. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront kadert de ontslagronde in een strategisch plan waarbij in heel Europa banen verdwijnen. “Digitalisering en kostenbesparing maken de hoofdmoot uit van dit plan”, klinkt het.

Wet omzeilen

Het jobverlies zou niet via een collectief ontslag verlopen. De bonden zeggen dat de directie de personeelskrimp wil spreiden in de tijd om zo de wet-Renault te omzeilen. Die moet ervoor zorgen dat personeel en vakbonden meer tijd krijgen om de gevolgen van het banenverlies én eventuele alternatieven te bestuderen.

Nokia ontkent dat. “Het gaat over een verlies van 107 banen op een totaal van 1.403 voltijdse medewerkers in België. Dat zijn er te weinig voor de wet-Renault.” Nokia zegt ook dat het zo veel mogelijk werknemers een nieuwe plaats wil geven binnen het bedrijf.

Overname

“Aangezien we ongeveer 55 vacatures hebben in België, verwachten we dat we een groot aantal collega’s kunnen herpositioneren en het aantal ontslagen tot een minimum kunnen beperken.”

Het is niet de eerste keer dat Nokia met banenverlies kampt. Na de overname van Alcatel-Lucent in 2016 schrapte de Nokia-directie al eens 166 banen in de vestigingen in Antwerpen, Herentals en Mechelen. In november 2012 gingen er nog eens 280 jobs verloren in ons land. Op dat moment telde Alcatel-Lucent 1.677 werknemers in België, waarvan 1.555 in Antwerpen en 122 in Namen. Ook in 2007 moesten na een wereldwijde herstructurering 140 mensen vertrekken. Het merendeel daarvan (alweer) in het Antwerpse filiaal.