LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne heeft 22 van de 27 Russische drones neergeschoten die vannacht zijn gelanceerd, zegt het leger

Themabeeld© AFP

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Jef Van Hoofstat

Poetin: "Meer dan 6.000 Oekraïense krijgsgevangenen in Rusland"

Poetin beweerde ook dat Rusland 6.365 Oekraïense krijgsgevangenen vasthoudt, tegenover 1.348 Russen die in Oekraïense handen zijn. Rusland zou dus bijna vijf keer meer krijgsgevangenen gevangen houden dan Oekraïne, al kunnen die cijfers niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Poetin weigerde wel te zeggen hoeveel Russen al gesneuveld zijn tijdens het conflict, al zouden de cijfers zich volgens de Russische president op ongeveer dezelfde manier verhouden als die van de krijgsgevangenen. Oekraïne benadrukt steevast dat er al veel meer Russen dan Oekraïners om het leven zijn gekomen. Zo zouden er volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski circa een half miljoen Russische soldaten gewond of gesneuveld zijn, tegenover amper 31.000 doden aan Oekraïense zijde.
Jef Van Hoofstat

Poetin verwacht geen verandering in Amerikaans standpunt na presidentsverkiezingen: "Resultaat is voor ons van weinig belang"

De Russische president Vladimir Poetin verwacht geen grote veranderingen in de Amerikaanse positie ten opzichte van Rusland na de presidentsverkiezingen in november. "Het resultaat is voor ons van weinig belang", aldus Poetin, die voor het eerst sinds de inval van Oekraïne in februari 2022 met internationale media sprak.
In het verleden had Poetin aangegeven een tweede ambtstermijn van Joe Biden te verkiezen, omdat die voorspelbaarder zou zijn. Poetin vindt het "ridicuul" dat Trump gezien wordt als een kandidaat die nauwer bij hem aanleunt. Trump heeft in het verleden zijn bewondering voor Poetin niet onder stoelen of banken gestoken. Tegelijkertijd hekelde de Russische president de verschillende rechtszaken tegen Trump. Volgens hem wordt de Amerikaanse justitie louter voor politieke doeleinden gebruikt.
Jef Van Hoofstat

Oekraïense Rus opgepakt in Parijs hotel voor bezit van explosieven

De Franse politie heeft een 26-jarige man met de dubbele Russische en Oekraïense nationaliteit opgepakt in een hotel in Parijs, voor het bezit van explosieven. Dat meldt Le Parisien. De politie kwam maandagmiddag ter plaatse na een explosie in een hotel in de voorstad Roissy-en-France. In de hotelkamer van de man werd een geïmproviseerd explosief aangetroffen. De man zelf was bij de ontploffing ernstig gewond geraakt: hij had brandwonden aan het gezicht en de armen, en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens zijn eerste verklaring wilde de man een zelfgemaakte batterij voor zijn gsm produceren. Volgens het Franse gerecht "hebben de eerste bevindingen ter plaatse echter geleid tot de ontdekking van producten en materialen bedoeld voor de vervaardiging van explosieven”. Het Franse antiterrorismeparket PNAT heeft een onderzoek geopend naar lidmaatschap van een terroristische vereniging en het bezit van een brandgevaarlijke of explosieve stof. De man werd ook formeel aangehouden.

Volgens Le Journal du Dimanche bewandelen de onderzoekers momenteel de piste dat het zou gaan om een Russische spion die Frans militair materieel dat naar Oekraïne zou worden verscheept, wilde viseren.
Jef Van Hoofstat

Franse president Macron gaat naar Oekraïense 'vredestop' in Zwitserland

De Franse president Emmanuel Macron zal de 'vredesconferentie' voor Oekraïne bijwonen, die gepland staat voor half juni in Zwitserland. Oekraïne hoopt daar brede internationale steun te krijgen voor de voorwaarden die het land stelt om tot een vredesovereenkomst met Rusland te komen.
In een verklaring zegt het Elysée dat Frankrijk van plan is om Oekraïne naast militaire steun voor de lange termijn ook te voorzien van "politieke en diplomatieke" steun. Meer dan honderd landen en organisaties hebben volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski toegezegd deel te nemen. Namens de VS reist vicepresident Kamala Harris af. 
Jef Van Hoofstat

Letland stuurt wagens van dronken bestuurders naar Oekraïne

Letland stuurt de wagens die het in beslag neemt van dronken bestuurders naar de frontlinie in Oekraïne. Daarmee slaat het land twee vliegen in een klap: bondgenoot Oekraïne steunen in de oorlog tegen de Russische agressor, en de strijd tegen rijden onder invloed in eigen land opvoeren.
De Letse regering gaf onlangs groen licht om de inbeslaggenomen wagens te doneren. Tot eind 2022 gold enkel een boete voor rijden onder invloed, maar sindsdien staan er gevangenisstraffen op. Auto's worden in beslag genomen als onderdeel van het misdrijf.
Vrijwilligers van de organisatie Agendum leggen ongeveer tweeduizend kilometer af om de auto's te leveren aan het leger in Oekraïne. "Elk weekend leveren we tussen dertig en veertig wagens aan Oekraïne", aldus oprichter Reinis Poznaks. In totaal werden al 1.500 in beslag genomen wagens naar Oekraïne gestuurd.
Jef Van Hoofstat

Zelenski in Qatar voor gesprekken met emir

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in Qatar. Hij zal er emir Tamim ben Hamad Al-Thani ontmoeten. Qatar treedt op als bemiddelaar om Oekraïense kinderen te laten terugkeren uit de door Rusland bezette Oekraïense gebieden en de andere regio's die worden bezet door Russische troepen.
"Ik ben aangekomen in Qatar om te praten met mijn vriend, Zijne Hoogheid sjeik Tamim ben Hamad Al Than", aldus Zelenski. "Qatar helpt bij de terugkeer van Oekraïense kinderen die door Rusland zijn ontvoerd. Dit zullen we bespreken."
Sinds juli vorig jaar heeft Qatar geholpen om tientallen Oekraïense kinderen die naar Rusland en de bezette gebieden waren overgebracht te repatriëren. De terugkeer van de Oekraïense kinderen is een van de drie punten die zullen worden overlopen op de geplande Oekraïense vredestop in Zwitserland.
Jef Van Hoofstat

Russische blogger krijgt 5,5 jaar cel wegens voorlezen van getuigenissen over bloedbad in Boetsja

Een rechtbank in Moskou heeft woensdag de Russische blogster Anna Bajoetova veroordeeld tot 5,5 jaar cel, omdat ze op het Twitch-platform getuigenissen had voorgelezen over het bloedbad in Boetsja. De rechtbank achtte de 30-jarige Bajoetova schuldig aan het "verspreiden van valse informatie" over vermeende mishandelingen door het Russische leger in Oekraïne op haar kanaal. "Walgelijk", reageerde Bajoetova vanop de beklaagdenbank in een glazen kooi. "Dit is een harde uitspraak en we gaan in beroep", zei haar advocaat Andrei Nevrev achteraf.
Het Russische leger wordt ervan beschuldigd een bloedbad te hebben aangericht onder burgers in Boetsja, vlakbij Kiev, tijdens de terugtrekking uit de regio in het voorjaar van 2022. Rusland ontkent die beschuldigingen, en spreekt van een door het Westen in scène gezette gebeurtenis - ondanks de talrijke getuigenissen, aanwijzingen en bewijzen die het Russische leger beschuldigen.
In juni 2023 las Bajoetova live getuigenissen voor van de inwoners van Boetsja die het Russische leger beschuldigden van het bloedbad. Patriottische Russische bloggers die het Russische offensief tegen Oekraïne steunen, dienden een klacht tegen haar in. Twee maanden later kwamen politieagenten bij haar thuis en namen haar audiovisuele apparatuur in beslag. Haar Twitch-kanaal, dat al zeven jaar actief was, werd geblokkeerd.
Jef Van Hoofstat

Oekraïne verstrengt regels voor mannen die land willen verlaten

Oekraïense mannen tussen 18 en 60 jaar oud die in het buitenland wonen en die tijdelijk zijn teruggekeerd naar hun thuisland, zullen het Oekraïense grondgebied niet meer zomaar kunnen verlaten. Met die maatregel hoopt het landmeer mannen te kunnen mobiliseren voor het leger.
"Oekraïense burgers die Oekraïne langer dan drie maanden hebben verlaten, zullen niet langer worden opgenomen in de categorie van mensen die zijn uitgesloten van de dienstplicht", zegt woordvoerder Andrij Demtsjenko van de Oekraïense douane. "Ze zijn verplicht om zich binnen de dertig dagen in te schrijven bij het leger." De maatregel is al sinds 1 juni van kracht, zegt Demtsjenko. "Deze bepaling geldt voor alle mannelijke Oekraïense burgers tussen 18 en 60 jaar."
Oekraïne hoopt met de maatregel zijn leger te kunnen versterken. Na ruim twee jaar oorlog tegen Rusland kampt de krijgsmacht met een tekort aan manschappen, terwijl de militairen aan het front aan aflossing toe zijn. Om daaraan te verhelpen had Oekraïne al een omstreden nieuwe mobilisatiewet ingevoerd.
Oekraïense mannen van diensplichtige leeftijd konden tot nu toe vrij het land in- en uitreizen wanneer ze over een verblijfsvergunning in het buitenland beschikten. Maar door de nieuwe mobilisatiewet is die uitzondering op 1 juni geschrapt.
Jef Van Hoofstat

Duitsland gaat twintig bijkomende Eurofighters bestellen

Duitsland gaat nog eens twintig bijkomende Eurofighter-gevechtsvliegtuigen bestellen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt tijdens de internationale luchtvaartbeurs ILA in Berlijn. De bestelling bij het Europese consortium zal geplaatst worden nog voor de komende parlementsverkiezingen in Duitsland, in de tweede helft van 2025. Scholz deelde niet mee welk bedrag de Duitse regering aan de toestellen zal besteden.
Duitsland had vier jaar geleden al 38 Eurofighters besteld, voor een prijs van in totaal 5,5 miljard euro. De levering van die toestellen zou tussen 2025 en 2030 moeten plaatsvinden. "We zullen zorgen voor een aanhoudende activiteit" op de Eurofighter-site in de Beierse gemeente Manching,  stelt Scholz.
Duitsland maakt sinds de Russische invasie in Oekraïne, meer dan twee jaar geleden, opnieuw werk van een versterking van zijn defensiecapaciteit. Na tientallen jaren van onderinvestering is een fonds van 100 miljard euro opzijgezet om het Duitse leger beter uit te rusten. "Vandaag zien we duidelijker dan ooit dat het belangrijk is om een Europese en Duitse defensie-industrie te hebben die continu alle belangrijke soorten wapens en de benodigde munitie kan produceren", zegt de bondskanselier. In het verleden is die industrie te vaak een "speelbal" geweest van de politiek, klinkt het nog. "Dat is nu voorbij."
Een samenwerking tussen de Europese partners is daarbij noodzakelijk, benadrukt Scholz. "We kunnen het ons in Europa niet langer veroorloven om een aanzienlijk groter aantal concurrerende wapensystemen te hebben dan bijvoorbeeld de VS." De Eurofighter is een defensieprogramma dat geleid wordt door het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Italië.
Sofie Geusens

Oekraïners steeds langer in het donker door Russische aanvallen: “Vrees dat Oekraïne komende winter sociaal en economisch instort”

Aan het front in Charkov mag de situatie er dan iets positiever uitzien voor Oekraïne, intussen dreigen de Russische aanvallen op energie-installaties wel rampzalige gevolgen te hebben. “Steden dreigen compleet onleefbaar te worden.”“Komende winter wordt de absolute hel. Steden dreigen compleet onleefbaar te worden, waardoor de stroom vluchtelingen naar Europa opnieuw kan pieken.” “Als Rusland hiermee kan doorgaan, bestaat het risico dat Oekraïne komende winter sociaal en economisch instort.”

Lees hier meer. 
Sofie Geusens

Russisch parlementslid dreigt met nucleaire aanval op Nederland: "Daarna zal alles in Europa volkomen dood zijn"

Een Russisch parlementslid heeft er op de Russische staatstelevisie voor gepleit om het Europese continent in één keer lam te leggen door een atoombom op Nederland te gooien. Toezeggingen van de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren dat Nederlandse F-16’s in het Russische luchtruim mogen worden gebruikt, zijn de aanleiding voor de dreigementen volgens de voormalige luitenant-generaal.
Het huiveringwekkende dreigement werd op de Russische staatstelevisie geuit door luitenant-generaal Andrej Gurulev – een parlementslid van de partij Verenigd Rusland – in een gesprek met de propagandist Vladimir Solovjov. Volgens Gurulev zou een nucleaire aanval ervoor zorgen dat de dijken en dammen breken, waardoor het land overspoeld wordt door water. "De dammen daar zullen in één keer instorten, alles. Heel Nederland zal onder water komen te staan”, claimt het parlementslid. "Honderd procent zeker dat daarna alles in Europa volkomen dood zal zijn.”

"Ergens tussen de 50 en 60 procent van de Europese brandstofvoorraad bevindt zich in Nederland”, beweerde Gurulev in het televisie-interview. "Het leger noemt dit een dik doelwit.” Verder claimt Gurulev dat de aanval in één dag kan worden voltrokken met een minimale inzet van Russische kernwapens. Gurulev zei dat twee normale kernwapens Nederland zouden vernietigen. "Eén kan worden neergehaald, de tweede zal het doel halen. Dat zal genoeg zijn.” Hij maakte duidelijk dat een dergelijke aanval op Nederland tot de ’doelcatalogus’ van de Russische militaire machine behoorde. 
Sofie Geusens

Oekraïne tevreden over deelname Kamala Harris aan vredestop in Zwitserland

Oekraïne verwelkomt de aanwezigheid van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris op de vredesconferentie over de oorlog in het land die midden juni in Zwitserland wordt gehouden. Dat heeft Andri Jermak, het hoofd van het presidentiële kantoor van Oekraïne, laten weten.
"Het is belangrijk nieuws dat de deelname van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aan de vredestop is bevestigd", zei Jermak in een persbericht op sociale media.
Oekraïne hoopt op de vredesconferentie, die plaatsvindt op 15 en 16 juni bij Luzern, brede internationale steun te winnen door de voorwaarden nog eens op tafel te leggen die volgens het land nodig zijn om een einde te maken aan de oorlog met Rusland.
Vorige maand had de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog gezegd dat de afwezigheid van de Amerikaanse president Joe Biden "geen sterke beslissing was" en dat "zijn afwezigheid een staande ovatie voor Poetin zou zijn".
Jermak kondigde ook twee toekomstige ontmoetingen aan tussen Zelenski en Biden. Het Witte Huis meldde dat Biden Zelenski donderdag zal ontmoeten in Frankrijk bij de herdenking van D-Day, de massale landing van de geallieerden op de Franse kust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen ze elkaar ook zien op de G7-top in Italië.
Sofie Geusens

Russische minister Lavrov waarschuwt Macron: “Franse militaire instructeurs in Oekraïne zijn legitiem doelwit”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt dat Franse militaire instructeurs in Oekraïne “een legitiem doelwit zijn voor de Russische troepen.” Hij reageert daarmee op de beslissing van Oekraïne om Franse militairen toe te laten hun soldaten op te leiden.
Sofie Geusens

Oekraïne schiet 22 van de 27 Russische drones neer die vannacht zijn gelanceerd, zegt het leger

De Oekraïense luchtmacht zei dat het 22 van de 27 Shahed-type drones heeft neergeschoten die tijdens de nachtelijke aanval van Rusland op woensdag boven vijf Oekraïense regio's werden gelanceerd.
De aanval beschadigde een industriële faciliteit en verwondde één persoon in de regio Poltava, zei de gouverneur Filip Pronin op de berichtenapp Telegram.

Het Oekraïense leger vernietigde zes drones boven de zuidelijke regio Mykolaiv, zei de gouverneur. Brokstukken van een van de drones vernielden een privéwoning en beschadigden er nog eens 10, maar er vielen geen gewonden, voegde hij eraan toe.
Vier drones werden neergeschoten boven de zuidelijke regio Kherson en nog eens vier boven de centrale regio Dnipropetrovsk, zeiden de gouverneurs van de regio's.
De aanval was ook gericht op de noordelijke regio Sumy, maar de regionale autoriteiten hebben geen details over de schade gemeld. 
Ans Debruyne

NAVO-baas bekritiseert China voor boycot Oekraïne-vredestop


De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft China bekritiseerd omdat het land volgens hem de vredesconferentie over Oekraïne boycot. "Het is jammer dat China heeft besloten niet deel te nemen", zei de Noor in een interview met de Noord-Duitse openbare omroep NDR.

De afzegging toont volgens Stoltenberg dat China niet in staat is om de invasie van Rusland in Oekraïne - "een flagrante schending van het internationaal recht" - te veroordelen. Stoltenberg verklaarde ook dat de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin vlak voor de invasie een overeenkomst tekenden waarin ze elkaar onbeperkte samenwerking hadden beloofd. Sinds de invasie blijkt China de Russische oorlogseconomie te ondersteunen door geavanceerde technologie te verkopen.

China liet vorige week weten dat het niet deelneemt aan de vredestop voor Oekraïne die Zwitserland organiseert. Het Aziatische land vindt dat ook Rusland op de top moet worden vertegenwoordigd, maar dat land weigert en is bovendien niet uitgenodigd. Zwitserland organiseert de top van 15 en 16 juni op verzoek van Oekraïne, dat hoopt de internationale steun voor Kiev te vergroten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski had China opgeroepen deel uit te maken van de conferentie. Volgens Zwitserland hebben al meer dan tachtig landen hun deelname aan de top bevestigd.
Ans Debruyne

Biden zal Zelenski ontmoeten tijdens herdenking D-day in Frankrijk


De Amerikaanse president Joe Biden zal zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski ontmoeten in de marge van de herdenking van de landing in Normandië. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd kort nadat de president was vertrokken naar Frankrijk. Nadien zullen de twee elkaar ook spreken op de G7-top in Italië.

"In Normandië zal hij de gelegenheid hebben om met president Zelenski de stand van zaken in Oekraïne te bespreken", zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan boord van de Air Force One. Volgens Sullivan zal Biden het ook hebben over het verderzetten van de steun voor Oekraïne.
Archiefbeeld: Biden en Zelenski in Kiev in 2023.
Archiefbeeld: Biden en Zelenski in Kiev in 2023. ABACA PRESS PHOTO
Jef Van Hoofstat

Oekraïne: "Rusland vernietigde 9 gigawatt aan energiecapaciteit"

De Russische raket- en droneaanvallen hebben meer dan 9 gigawatt aan nucleaire capaciteit in Oekraïne vernield. "De situatie is zeer ernstig", heeft de Oekraïense premier Denys Sjmyhal verklaard tijdens een regeringsoverleg. Negen gigawatt is ongeveer een zesde van de stroomcapaciteit waarover Oekraïne tot voor 2014 beschikte. Het land kon toen nog gebruik maken van de centrales op het schiereiland de Krim - dat tien jaar geelden door Rusland werd geannexeerd  - en in de oostelijk regio's Loehansk en Donetsk. Na de Russische invasie van meer dan twee jaar geleden kwam ook de kerncentrale van Zaporizja - met een capaciteit van 6 GW de grootste van Europa - in Russische handen terecht.
Bovendien neemt het Russische leger sinds maart de warmte- en waterkrachtcentrales in Oekraïne onder vuur. De drie kerncentrales die nog onder controle van de regering staan, vormen nu de basis van de Oekraïense energieproductie. Netbeheerder Ukrenerho ziet zich genoodzaakt om regelmatig geplande stroomonderbrekingen door te voeren. In verschillende wijken in de hoofdstad Kiev wordt de elektriciteit 's middag al uitgeschakeld wegens een overschrijding van het maximaal toegestane verbruik.
De Oekraïense regering mikt nu op een betere luchtverdediging en herstelwerken aan de beschadigde faciliteiten, zegt Sjmyhal. Het energiesysteem moet ook meer gedecentraliseerd worden en het verbruik moet efficiënter verlopen. "Ons doel is om te besparen op alle niveaus: van grote bedrijven tot kleine huizen en woningen."
Kiev wil ook de import van generatoren, zonnepanelen en kleinere energiecentrales subsidiëren. De regering rekent bovendien op meer hulp van internationale partners. "We maken werk van een uitbreiding van de import uit Europa tot 2,2 gigawatt", zegt Sjmyhal. Momenteel kan tot 1,7 GW aan bijkomende stroom geïmporteerd worden uit naburige EU-lidstaten en Moldavië. 
Jef Van Hoofstat

Aleksej Navalny herdacht in Berlijn

Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider en fervent criticus van de Russische president Vladimir Poetin, wordt vandaag herdacht in de Duitse hoofdstad Berlijn, in aanwezigheid van zijn weduwe, Joelja Navalnaja, vrienden en aanhangers. Zijn weduwe bedankte de aanwezigen kort, maar wilde verder geen commentaar geven. De Duitse bisschop, die de herdenking in de Marienkirche leidde, herinnerde de genodigden aan Navalny's "ontembare geest en humor, en zijn inzet voor vrijheid en gerechtigheid in Rusland".
Navalny overleed op 16 februari 2024 in een Siberisch strafkamp, waar hij een gevangenisstraf van 19 jaar uitzat. Hij zou vandaag 48 jaar geworden zijn. De exacte omstandigheden van zijn overlijden zijn tot op heden niet duidelijk.
Sofie Geusens

Oekraïne gebruikte 'waarschijnlijk' Amerikaanse Himars-raketten tijdens aanval op Russische grondgebied

Oekraïense strijdkrachten hebben Russisch luchtafweergeschut op Russische bodem, in Belgorod, uitgeschakeld. Daarvoor hebben ze naar alle waarschijnlijkheid Amerikaanse Himars-raketten gebruikt. Dat meldt het Institute for the Study of War (ISW). Het Russisch luchtafweergeschut werd op 1 of 2 juni geraakt, zei de Amerikaanse denktank. 

“Russische bronnen beweren steeds vaker dat Oekraïense troepen Himars gebruiken om Belgorod oblast aan te vallen sinds de VS hun beperkingen gedeeltelijk hebben opgeheven op het vermogen van Oekraïne om door de VS geleverde wapens te gebruiken om militaire doelen in Russische grensgebieden met Charkov oblast aan te vallen. Russische bronnen zullen waarschijnlijk elke succesvolle aanval in Belgorod Oblast blijven karakteriseren als een aanval met Himars, ongeacht het gebruikte systeem", voegden ze daaraan toe. Het doelwit zou op 60 kilometer van de frontlinie in Charkov gelegen hebben en meer dan 80 kilometer verwijderd zijn van Charkov Stad. Daarmee valt het ver buiten andere raketsystemen die door de Oekraïeners gebruikt worden. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen