De betogers klagen onder meer de "genocide" in de Gazastrook aan.
Foto: Getty Images

Opnieuw honderden betogers opgepakt tijdens pro-Palestijns protest aan Amerikaanse universiteiten

Op meerdere universiteiten in de Verenigde Staten zijn gisteren opnieuw enkele honderden betogers opgepakt tijdens pro-Palestijns protest. De studenten, maar ook professoren en mensen van buiten de universiteiten, klagen de "genocide" in de Gazastrook én de "medeplichtigheid" van hun universiteit aan.

In de staat Massachusetts werden gisteren meer dan 100 betogers opgepakt, in Indiana iets meer dan 20, in Arizona meer dan 70 en in Missouri meer dan 80. Op meerdere campussen verwijderde de oproerpolitie ook de kampen die daar waren opgezet.

Niet alle opgepakte betogers zijn studenten. Er zijn ook professoren en ander personeel bij. Opvallend: in Washington University in St. Louis, in de staat Missouri, waren onder de 72 opgepakte betogers maar 15 studenten van de universiteit. Alle anderen kwamen van buitenaf.

In St. Louis werd overigens ook presidentskandidate Jill Stein van de Groene Partij opgepakt. Volgens haar campagnewoordvoerder is er echter nog geen sprake van een aanklacht tegen haar.

"Overdreven ongevoelig"

In de voorbije 10 dagen waren al honderden studenten en andere betogers opgepakt. Het pro-Palestijns protest vond aanvankelijk vooral in Columbia University in New York plaats. Nadat de politie daar meer dan 100 betogers had opgepakt, breidde het protest al snel uit naar andere universiteiten in het land.

De betogers klagen de "genocide" in de Gazastrook aan en vinden dat hun universiteit daar medeplichtig aan is door de afhankelijkheid van Joodse geldschieters of banden met organisaties of bedrijven die op een of andere manier bij de oorlog in de Gazastrook of de onderdrukking van Palestijnen betrokken zijn.

Door het politieoptreden in sommige universiteiten breidt het protest ook uit naar steun voor de al opgepakte betogers. Meerdere universiteiten hebben opgepakte studenten ook geschorst. De betogers eisen dat die studenten amnestie krijgen en opnieuw aan de lessen kunnen deelnemen.

Sommige studenten beginnen zich zorgen te maken over de rest van hun studies. Buitenlandse studenten die geschorst worden, riskeren ook hun visum kwijt te raken. "De manier waarop de studenten gestraft worden, is niet alleen draconisch, het voelt ook aan als overdreven ongevoeligheid", verwoordt een betoger het.

Bekijk: "Protesterende studenten willen financiële transparantie van universiteit", zegt Klara Bauters, Vlaamse studente aan Columbia University (New York)

Videospeler inladen...

Antisemitisme

De universiteiten zeggen dat ze de kampen wel moeten verwijderen, omdat zoiets verboden is op hun campus en omdat het protest vaak overslaat naar antisemitisme. "We kunnen dit soort haat niet tolereren op onze campus", klink het in de Universiteit van Boston in Massachusetts.

Op sommige plaatsen zeggen de betogers dat ze zullen blijven protesteren tot de universiteit aan hun eisen tegemoetkomt. In Columbia University in New York zeggen de betogende studenten dat ze een impasse bereikt hebben in de gesprekken met het bestuur van de universiteit. Het protest gaat ook daar voort.

Het protest begon aan Columbia University in New York en breidde zich uit naar de rest van het land.
Foto: AP

Correspondents' Dinner

In de hoofdstad Washington D.C. voerden gisteren ook honderden mensen actie aan het Hilton-hotel, waar het zogenoemde Correspondents' Dinner plaatsvond, een jaarlijks diner van Amerikaanse journalisten met de president.

De betogers scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op om het evenement te boycotten.

President Biden ontweek het protest en betrad via de achterzijde het gebouw. Maar ook daar werd hij opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Bekijk: protest aan universiteiten gaat door, al honderden betogers opgepakt

Videospeler inladen...

Meest gelezen