Direct naar artikelinhoud
Somalië

Doden door aanval op overheidsgebouw Mogadishu

Een van de militanten pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom.Beeld AP

Zeker tien mensen, onder wie een onderminister, zijn om het leven gekomen bij een aanval op een overheidsgebouw in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Die begon met een bomexplosie, waarna meerdere gewapende mannen het complex binnendrongen. Zij raakten verwikkeld in een vuurgevecht met veiligheidstroepen.

Terreurorganisatie al-Shabaab maakte bekend achter de aanval te zitten. Een zelfmoordterrorist zou het overheidsgebouw hebben geramd met een wagen met explosieven. Zo maakte hij de weg vrij voor de bestorming door de andere aanvallers. In het complex bevinden zich de ministeries van Arbeid en van Openbare Werken.

De politie meldt dat de gevechten inmiddels achter de rug zijn. “De vier militanten die het gebouw aanvielen zijn doodgeschoten. Een andere militant pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom. Hij is dus ook dood”, zei een politiefunctionaris tegen persbureau Reuters. Hij stelde dat verder tien doden zijn gevallen, onder wie een onderminister van Arbeid.

Het hoofd van een ambulancedienst in de stad sprak over elf doden, onder wie drie vrouwen. “Er zijn ook vijftien gewonden”, vertelde hij.

De aan al-Qaeda gelieerde fundamentalisten van al-Shabaab zijn in 2011 verdreven uit Mogadishu, maar vechten nog steeds voor de heerschappij over het berooide land in de Hoorn van Afrika. De groep zou zaterdag ook nog een bomaanslag hebben gepleegd bij een controlepost in de stad. Daardoor vielen volgens de politie nog eens drie doden.

Een vrouw loopt langs een vernietigd gebouw waar militanten een aanslag hebben gepleegd.Beeld AP