Direct naar artikelinhoud
Migratie

Servisch gezin in Steenokkerzeel wordt gerepatrieerd nadat beroep is afgewezen

Het gezin met vier kinderen is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land.Beeld BELGA

Het beroep van het Servische gezin dat in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel opgesloten zit, is afgewezen. Het gezin kan en zal worden gerepatrieerd, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft zopas een uitspraak gedaan in het dossier. De Raad volgt de Dienst Vreemdelingenzaken en heeft de vraag tot schorsing verworpen, aldus Francken. 

Vier kinderen

Het gaat om een gezin uit Servië met vier kinderen. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. Twee keer werden ze in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar telkens namen ze de benen. 

De opvang van uitgeprocedeerde gezinnen in een afgesloten deel van de site in Steenokkerzeel is sinds begin augustus mogelijk. Er kunnen tot vier gezinnen opgevangen worden. Ze kunnen er tot een maand opgesloten blijven terwijl de overheid de terugkeer naar hun land van herkomst voorbereidt.

"Noodzakelijk"

Op de maatregel kwam heel wat kritiek, onder meer van het Belgische middenveld. Maar Francken blijft erbij dat het noodzakelijk is. "Kinderen opsluiten doet niemand graag, dit is geen maatregel die ik voor mijn plezier neem", stelde hij eerder. "Ik moet als staatssecretaris de Vreemdelingenwet toepassen en de wet is duidelijk: mensen zonder verblijfsrecht in ons land zijn in overtreding en moeten ons land verlaten."