Het zwembadencomplex Netepark gaat in het najaar bijna twee maanden dicht voor onderhoud, maar de plannen voor een nieuw zwembad zijn nog niet opgeborgen.© Hans Otten

Zwembaden Netepark krijgen groot onderhoud

Herentals -

Het zwembadencomplex Netepark in Herentals ondergaat in het najaar een flinke renovatie die in verschillende fases wordt uitgevoerd. Daarbij gaan de baden een tijdlang dicht. Intussen blijven de lokale besturen binnen samenwerkingsverband Neteland nadenken over een nieuw zwembad.

Hans Otten

Volgens het stadsbestuur van Herentals is het recreatiedomein Netepark, en dan vooral het zwembadencomplex, aan een grondige renovatie toe. Het gaat om maatregelen die vanaf het najaar en verspreid over meerdere jaren op de planning staan. In de eerste fase komen de meest essentiële werkzaamheden aan bod. Die hebben betrekking op het vervangen van plafonds, luchtkanalen en apparatuur, om zo de veiligheid van gebruikers te waarborgen en de dienstverlening te behouden.

“Alle jaar- en gezinsabonnementen die geldig zijn tijdens de sluitingsperiode worden automatisch verlengd met de duur van de sluiting”

Stad Herentals

Die eerste fase van de operatie staart vanaf midden oktober. Voor de ingrepen blijft het Netepark acht weken gesloten. “Alle jaar- en gezinsabonnementen die geldig zijn tijdens de sluitingsperiode worden automatisch verlengd met de duur van de sluiting”, klinkt het bij de stad. “De heropening is gepland op 9 december.” Op de tweede fase is het wachten tot eind 2025 of begin 2026. Het gaat daarbij om veiligheidsingrepen en energetische verbeteringen.

Miljoenenproject

Een grondige renovatie lijkt in schril contrast te staan met de plannen van Herentals om op termijn een totaal nieuw zwembad te bouwen. Ook stelde de Herentalse sportschepen Eva Brandwijk (N-VA) twee jaar geleden nog dat het twintigjarige zwembad “dankzij goed onderhoud eigenlijk vijf jaar jonger lijkt.” Het idee voor een nieuw complex ligt al vele jaren op tafel, maar het stadsbestuur zoekt voor dit miljoenenproject partners bij de naburige gemeentes (zonder eigen zwembad) om de kosten mee te dragen.

“Dat project komt door deze renovatie niet in het gedrang”, reageert schepen Brandwijk nu. “De geplande ingrepen zijn vooral nodig in verband met hygiëne en veiligheid. Je kunt het zien als instandhoudingswerken. Maar het grotere project is in overleg met de andere partners on hold gezet tot volgende legislatuur. Het is wel de bedoeling om daar dan aan verder te werken.”

Die partners zijn de andere gemeentes in het samenwerkingsverband Neteland, met name Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar, nadat Kasterlee, Lille en Nijlen eerder afgehaakt waren. Maar omdat de gemeenteraadsverkiezingen er over een klein half jaar aankomen, besloot Neteland om het lot in handen van de komende lokale bestuursgroepen te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals