Luister naar

‘Kijk naar leefbaarheid bij schrappen van zorg in de regio’

Nieuws
Goede zorg dichtbij in de buurt is voor steeds meer Nederlanders steeds mínder vanzelfsprekend, zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Vandaag kondigt zij een initiatiefnota aan om de zorg in de regio te versterken.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00
CDA-Kamerlid Joba van den Berg
CDA-Kamerlid Joba van den Berg anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Wat is het probleem?

‘Zorg moet beschikbaar, betaalbaar én bereikbaar zijn. Met name in de regio is dat een grote uitdaging. De specialistische zorg in Drenthe staat onder druk, er zijn te weinig huisartsen in de regio Leeuwarden, de apothekersvoorziening in de Hoeksche Waard staat onder druk, en in Zeeland gaat de komende tien jaar de helft van de huisartsen met pensioen. Het is elke keer een andere regio, maar de vraag blijft hetzelfde: hoe houd je in de regio de zorg bereikbaar? Iedereen begrijpt dat als je heel specialistische zorg nodig hebt, je daar soms verder voor moet reizen. Maar 80, 90 procent van de acute zorg is niet complex. Voor de ‘normale dingen’ moeten mensen in hun eigen regio terechtkunnen.’

Hoe komt het dat de zorg in de regio onder druk staat?

‘Doordat het inwonertal krimpt, bijvoorbeeld. Maar ook zogenoemde kwaliteitskaders van de sector zelf, zetten de zorg onder druk. Ook wij willen niet dat de zorgkwaliteit in sommige regio’s slechter is, maar soms kan zorg ook op een andere manier worden georganiseerd.’

Want die kwaliteitskaders hebben tot gevolg dat bepaalde afdelingen in ziekenhuizen moeten sluiten?

‘Ja, bijvoorbeeld omdat een ziekenhuis het niet meer georganiseerd krijgt, of de financiering niet voor elkaar krijgt. Maar wij vinden dat behalve naar het budget, ook meer naar de leefbaarheid moet worden gekeken. Wat betekent het voor huisartsen als een bepaalde afdeling sluit? Of wat betekent het voor het ziekenhuis waar mensen dan naartoe moeten? Er wordt soms gezegd: mensen moeten voor een bevalling maar naar het andere ziekenhuis, terwijl het de vraag is of daar wel voldoende capaciteit is. Ook wordt te gemakkelijk over afstanden heen gestapt. Mensen denken dat ze voorbij Bergen op Zoom al in Zeeland zijn, maar Vlissingen ligt dan nog zestig kilometer verderop. Om al die aspecten mee te wegen, moet er een leefbaarheidstoets komen voor het zorgaanbod in de regio. Ook wil ik specialisten-in-opleiding stimuleren om stage te lopen in een regionaal ziekenhuis.’

Maar er is krimp in sommige regio’s. Mag dat van u gevolgen hebben voor het zorgaanbod?

‘Wij zeggen niet dat de wereld niet mag veranderen. Bovendien zijn er ook technologische ontwikkelingen die kunnen helpen de zorg dicht bij mensen te houden. Maar eerst moet per regio in kaart worden gebracht wat de zorgbehoefte is. In krimpregio’s is vaak sprake van vergrijzing; dat heeft ook gevolgen voor de zorgvraag. Het aanbod moet daar bij passen. In de zorg moet dus beter worden ingespeeld op demografische ontwikkelingen.’

Wat vindt uzelf het beste idee uit uw nota?

‘Dat de regio meer ruimte krijgt om de zorg zélf te organiseren. Groter is niet altijd beter; vandaar die leefbaarheidstoets bij wijzigingen in het regionale zorglandschap. Een van de ideeën is dat er regionale netwerken komen, waarin topklinische én regionale ziekenhuizen samenwerken. Dat kan zelfs grensoverschrijdend.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.