Luister naar

Nog één keer met z’n allen op de coalitie inbeuken

Nieuws
Nu het kabinet de dividendbelasting tóch niet afschaft, moest daar direct over gedebatteerd worden. De oppositie kon nog één keer los over ‘cadeaus voor multinationals’. Maar nu is het voorlopig even klaar.
Sjoerd Mouissie Eduard Sloot
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00
Onderonsjes tussen Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het debat met premier Rutte.
Onderonsjes tussen Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het debat met premier Rutte. anp / Remko de Waal

Den Haag

De oppositiepartijen hadden er welgeteld 355 dagen plezier van: de afschaffing van de dividendbelasting. Debatteren over het onderwerp werd prijsschieten: het was een ‘cadeautje’ van 1,9 miljard euro voor multinationals en buitenlandse aandeelhouders. En, als kers op de taart: ‘Niet premier Rutte is de baas in Nederland, maar Unilever.’

Dinsdag kon de oppositie dat nog één keer hardop zeggen. Omdat het Brits-Nederlandse Unilever een verhuizing naar Nederland vooralsnog afblaast, schaft het kabinet de dividendbelasting toch niet af. De bijna twee miljard euro gaat alsnog naar het bedrijfsleven. Zo gaat de winstbelasting meer omlaag dan gepland, en dalen de lasten voor werkgevers.

‘Het niet afschaffen van de dividendbelasting zou “een onaanvaardbaar risico voor de economie” zijn. Tot het sms’je van (Unilever-topman) Paul Polman’, fulmineerde PvdA-leider Lodewijk Asscher. ‘Er staan “miljoenen banen op de tocht”. Tot het sms’je van Paul Polman. Het landsbelang duurt tot Polman een sms’je stuurt.’ En, met een verwijzing naar de reactie van Rutte op de vraag of de beslissing van Unilever een kras op zijn blazoen is: ‘De premier is iemand die in een auto met volle vaart op een betonnen muur rijdt, uitstapt, en vervolgens zegt dat “krasjes verzamelen bij zijn baan hoort”.’

besteding

Naast de oude verwijten over de invloed van Unilever, liepen oppositiepartijen ook te hoop tegen de manier waarop het kabinet het ‘vrijgekomen’ geld alsnog wil besteden. Volgens hen moet het geld niet naar bedrijven, maar naar ‘de samenleving’.

Over hoe dat precies moet, verschillen de meningen. Er kwamen bekende wensenlijstjes op tafel: Asscher wil meer geld voor onderwijs, SGP-leider Kees van der Staaij wil meer geld voor eenverdieners. Wilders wil de verhoging van de btw voorkomen. ‘Het geld moet naar de Nederlanders die iedere dag opnieuw op de fiets, brommer of met de trein naar hun werk gaan.’

Dat leidde bij CDA-leider Sybrand Buma tot de verzuchting dat er ‘valse tegenstellingen’ gemaakt werden tussen bedrijven en ‘de burgers’. ‘Alsof bedrijven niet geleid worden door burgers. Alsof er bij bedrijven geen burgers werken, die belasting betalen, waardoor wij onze onderwijs, zorg en veiligheid kunnen betalen. De oppositie doet alsof bedrijven alleen maar geld opslokken en mensen het leven zuur willen maken.’

opgelucht

De afschaffing van de dividendbelasting was nu eenmaal ‘onhoudbaar’ geworden, concludeert de CDA’er. Bij de VVD klinkt hetzelfde geluid: het was een goede maatregel, maar de beslissing van Unilever was ‘een fundamentele verandering van het spel’.

Bij de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie heerst duidelijk meer opluchting. ‘Het pakket dat er nu ligt, is veel slimmer’, aldus kersvers D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) ging nog een stap verder: ‘Zoals ons mooie weer komt door de orkaan die Portugal teistert, heeft de beslissing van Unilever voor iets goeds gezorgd.’

Premier Rutte wilde zijn uitspraak over ‘onverantwoorde risico’s’ niet terugnemen. Het nieuwe pakket maatregelen kan alsnog helpen grote bedrijven in Nederland te houden, vindt hij. Er is nog steeds een risico dat bedrijven niet voor Nederland kiezen. ‘Of dat risico onverantwoord is, moet blijken.’

De plannen van het kabinet zijn in elk geval beter dan de wensen van de oppositie, aldus Rutte. ‘Hiermee proberen we het risico dat bedrijven niet voor Nederland kiezen, te dempen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.