Luister naar

Groot Dictee keert terug, maar nu op de radio

Nieuws
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert zaterdag na een afwezigheid van twee jaar terug. Het Dictee is niet op televisie te zien, maar is te horen in het radioprogramma De Taalstaat.
Rick Moeliker
vrijdag 14 december 2018 om 13:36
Radioman Frits Spits is gastheer van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
Radioman Frits Spits is gastheer van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. anp / Lex van Lieshout

Haarlem

Presentator Philip Freriks haalde het Dictee in 1990 vanuit Frankrijk naar Nederland en presenteerde het tot 2016 elk jaar in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Vanaf 2005 deed hij dit samen met een Vlaamse collega. In mei 2017 maakte de NTR bekend per direct te stoppen met het dictee, omdat het over zijn hoogtepunt heen zou zijn en de kijkcijfers daalden. Een abrupt einde, dat niet bij iedereen in goede aarde viel. ‘We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet’, treurde Freriks in de Volkskrant.

Het Dictee keert echter niet op televisie terug, maar is zaterdagmorgen te horen in het radioprogramma De Taalstaat, gepresenteerd door Frits Spits. De deelnemers verzamelen zich in de bibliotheek van Haarlem. Het dictee is dit jaar geschreven door taalkundige Wim Daniëls en wordt voorgelezen door Freriks. De deelnemers komen ditmaal alleen uit Nederland. Onder meer D66-Kamerlid Paul van Meenen en singer-songwriter Maaike Ouboter buigen zich over het dictee.

Dat het Dictee voor een doorstart op de radio kiest, is logisch, vindt Wim Daniëls. ‘De Taalstaat is een uitstekend programma over taal. Wil je het Dictee weer op televisie, dan moet hiervoor een nieuw televisieprogramma worden gemaakt. Daar komt nog bij dat je schrijvende mensen niet per se hoeft te zien.’

Het is de bedoeling dat het Groot Dictee op de radio een traditie wordt, zegt de taalkundige. ‘Al weet ik natuurlijk niet hoelang Frits Spits nog doorgaat.’

Het Dictee heeft deze keer een iets andere vorm, geeft Daniëls aan. ‘In het verleden zaten er best wat obscure woorden bij, waarvan bijna niemand de betekenis wist. Dat is in dit dictee niet het geval. Ik vind dat spelling belangrijk is voor elke taalgebruiker, dus moet je woorden dicteren waarvan bijna iedereen de betekenis weet.’

verrassing

Hoewel het niveau dus wat lager is, wil dit volgens Daniëls niet zeggen dat het gemakkelijker is geworden. ‘Omdat spelling best lastig is. Denk bijvoorbeeld aan samengestelde woorden. Daar zijn de regels ook niet zo duidelijk over. Hoe schrijf je bijvoorbeeld langetermijnplanning?’ Het vervoegen van werkwoorden is ook iets waarbij veel mensen weleens de mist ingaan. Daarnaast zijn er nog andere woorden die de taalkundige geregeld fout gespeld ziet. ‘Verrassing is zo’n woord. Dan staat er opeens verassing op een menukaart. Origineel blijkt ook lastig te zijn.’

De klacht dat het spellingsniveau in Nederland daalt, zegt Daniëls niet zoveel. ‘Dat hoor je al honderdvijftig jaar. Ik snap het wel: tegenwoordig genieten veel meer mensen onderwijs, dus is het nogal makkelijk om vast te stellen dat er meer fouten worden gemaakt.’ Om de liefhebbers van onbekende woorden tegemoet te komen, heeft Daniëls één woord in het Dictee gestopt dat nog niet bestaat. ‘Maar het is wel goed te schrijven als je de spellingsregels volgt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.