Direct naar artikelinhoud
Mars tegen Marrakech

‘Mars tegen Marrakesh’ mag toch doorgaan, beslist Raad van State

Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

“De zogenaamde ‘Mars tegen Marrakesh’ mag zondag toch doorgaan in Brussel onder voorwaarden”, dat is beslist door de Raad van State en wordt gemeld door de organisatie. De betoging moet zich beperken tot een statische manifestatie op het Schumanplein, vertelde Filip Brusselmans, praeses van het Antwerpse KVHV, aan VTM NIEUWS. 

De stad en het gewest Brussel hadden de manifestatie verboden maar de organisatoren hadden dat aangevochten voor de Raad van State en krijgen gelijk. De organisatie wil met die Mars protesteren tegen het VN-migratiepact dat premier Michel mee heeft goedgekeurd.

Vandaag spanden de organisaties die de mars in Brussel organiseren een spoedprocedure aan bij de Raad van State tegen het verbod dat werd opgelegd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Brussels burgemeester Philippe Close en Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hadden woensdag beslist dat de mars niet mocht doorgaan. “Er kan geen sprake zijn van een bruine mars in Brussel”, klonk het toen. Het verbod werd uitgevaardigd voor het hele Brussels gewest. 

De ‘Mars tegen Marrakesh’ wordt georganiseerd door studentenverenigingen KVHV en NSV, de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild en Vrienden, de nationalistische organisatie Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

Volgens Filip Brusselmans, praeses van het Antwerpse KVHV, werd de mars echter verboden uit politieke overwegingen en is er voor die beslissing geen wettelijke basis.