TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). © AFP / Wouter Maeckelberghe

Nu Amerika TikTok wil verbieden maakt ook Vlaamse expert zich zorgen: “De app bedreigt onze democratie”

Ofwel verkopen de Chinezen TikTok, ofwel verbiedt de Amerikaanse overheid de hyperpopulaire app. Want, zo vrezen ze, China zou dankzij TikTok zelfs de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Reikt de Chinese invloed echt zó ver? Als Amerika TikTok verbiedt, moeten wij in Europa dan volgen? En waarom mag premier De Croo - 83 volgers voorlopig - dan wel een splinternieuw account hebben als dat allemaal zo gevaarlijk is?

35 reacties

  • Dieter Desmet

    1 week geleden
    want TikTok kan men zelf niet sturen zoals ze bij de reguliere media wel kunnen
  • Fredje Mebis

    1 week geleden
    de politiek is niet democratisch
  • Koen Lavrijsen

    1 week geleden
    Wat china doet met onze data is niet netjes maar dat baart me weinig zorgen. Wat alphabet (google) of meta (facebook) (om er een paar te noemen) met onze data doen is veel erger want dat wordt tegen ons gebruikt, doorverkocht aan iedereen die met geld zwaait en onze regeringen zitten ook overal met hun lange vingers aan in de hoop ons te kunnen manipuleren om hun nieuwste narratief te volgen. En dan hebben we het nog niet eens over BLE... Nee dan heb ik liever dat ze de data naar China sturen
  • Marc D'hondt

    1 week geleden
    Amerikaanse senator willen Tik tok goedkoop kopen. Dat is al. America first. Daar gaat het over.
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    1 week geleden
    Een democratie kan geen sociale media platform weigeren enkel uit angst. Iedereen heeft het recht te luisteren en voor zichzelf te beslissen voor wie hij zijn stem uitbrengt. Dat is nu eenmaal democratie, anders zitten we in een totalitair regime gesteund op censuur.
  1. Ervaring in Syrië en bedreven in desinformatie: dit is de generaal die Oekraïne met chemische wapens belaagt
    PREMIUM
    21

    Ervaring in Syrië en bedreven in desinforma­tie: dit is de generaal die Oekraïne met chemische wapens belaagt

    De Amerikaanse autoriteiten betichten Rusland nu formeel van het gebruik van chemische wapens in Oekraïne. En ze openbaren ook wie daar volgens hen mee bezig is. Het blijken boswachters te zijn die stropers werden. Want het is een legereenheid die officieel alleen maar dient om de eigen soldaten tegen die wapens te beschermen. Ze wordt geleid door luitenant-generaal Igor Kirillov. Die was ook al in Syrië actief. Wat deed hij daar? En waarom schreef hij in een vakblad over stiekeme testen in een Californisch lab? “Ze experimenteren daar met het coronavirus.”
  2. Dit gigantisch bassin moet Seine zuiveren voor Olympische Spelen. Experts houden hun adem in
    PREMIUM
    14

    Dit gigantisch bassin moet Seine zuiveren voor Olympische Spelen. Experts houden hun adem in

    “Een betonnen kathedraal onder het Parijse plaveisel”, zo noemen de Franse media het pas geopende ondergrondse waterreservoir in hun hoofdstad. 50.000 kubieke meter water kan het opmerkelijke bouwwerk opvangen. Vies water uit toiletten dat anders in de Seine terecht zou komen. Wij leggen u uit hoe het bassin werkt, waarom het broodnodig is voor de Olympische Spelen, en hoe groot de kans is dat de olympische triatlon het zwemonderdeel zal moeten schrappen. “Wanneer we hetzelfde weer krijgen als vorige zomer, wordt het verraderlijk.”