Michel Patrick Boisvert zal tijdelijk de functie van premier overnemen
Foto: AP

Haïti heeft nieuwe overgangsraad die einde moet maken aan bendegeweld

In Haïti heeft een overgangsraad de eed afgelegd. Dat gebeurde tijdens een besloten ceremonie op het presidentieel paleis, omdat de kans op geweld anders te groot was. De 9 leden moeten een einde maken aan het bendegeweld dat het land teistert. Premier Ariel Henry heeft tegelijk officieel zijn ontslag ingediend.

De nieuwe overgangsraad bestaat uit 9 leden, onder wie de voormalige minister van Financiën. Ze werden afgelopen avond officieel aangesteld tijdens een evenement in het presidentieel paleis in de hoofdstad Port-au-Prince.

Al was het met weinig toeters en bellen, want de ceremonie moest in alle geheim plaatsvinden. De kans dat de aanstelling verstoord zou worden door geweld was anders te groot. In alle officiële communicatie werd ook telkens gezegd dat de ceremonie niet in het paleis zou plaatsvinden, terwijl dat later net wel het geval bleek te zijn.

Samen met de aanstelling van de nieuwe overgangsraad, diende de premier van het land Ariel Henry officieel zijn ontslag in. "We hebben onze natie gediend in moeilijke tijden", zo schreef hij in zijn ontslagbrief. Henry had een tijdje geleden aangekondigd dat hij afstand zou doen van zijn functie, zodra de overgangsraad er was. Toen was nog niet duidelijk wanneer die precies gevormd zou worden. Henry verbleef al sinds eind februari noodgedwongen in Puerto Rico, maar kondigde zijn vertrek aan in een brief opgesteld in Los Angeles.

De ontslagbrief van waarnemend premier Ariel Henry

De uitdagingen waar de nieuwe overgangsraad voor staat, zijn niet min. De tijdelijke regering moet proberen om het opflakkerende geweld in Haïti aan banden te leggen. De Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt al jarenlang geteisterd door gewelddadige bendes, maar sinds begin vorige maand escaleert de toestand er zienderogen. 

Criminele bendes hebben begin deze maand de controle in Haïti overgenomen toen premier en waarnemend president Ariel Henry op werkreis was in Kenia om buitenlandse hulp te verzekeren.

De bendes hebben van dat bezoek gebruikgemaakt om politiebureaus aan te vallen, 4.500 bendeleden te bevrijden uit de gevangenis en de luchthaven te bezetten. Diplomaten zijn teruggeroepen uit het land.

Zo openden de gewapende bendes het vuur op verschillende politiekantoren in de stad. Ook de luchthaven en de nationale gevangenis werden geviseerd, en een groot aantal gedetineerden kon zaterdagavond ontsnappen. Volgens Haïtiaanse media konden honderden tot zelfs duizenden gevangenen uit de instelling ontsnappen. De regering heeft zelfs de noodtoestand uitgeroepen.

"Zet jullie schrap"

Ruim een maand na de opflakkering van geweld, is de toestand nog steeds niet verbeterd. Ook de afgelopen dagen waren er meldingen van schietpartijen tussen politie en gewapende criminelen in de regio rond het paleis. Meer dan 100.000 mensen zijn de hoofdstad al ontvlucht.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat er snel beterschap komt. Jimmy Cherizier, een prominente bendeleider en zelfverklaard kandidaat om president van Haïti te worden, heeft de overgangsraad al de raad gegeven om zich schrap te zetten. 

De overgangsraad is gemachtigd tot 7 februari 2026, wanneer een nieuwe premier moet worden aangesteld. Voor die tijd dienen verkiezingen te worden gehouden en een nieuwe kiescommissie te worden gevormd.

Meest gelezen