© RAM

Kleine Kempense gemeente, maar toch drie kandidaten voor Vlaams Parlement uit Merksplas

Met 8.593 inwoners is Merksplas een van de kleinste gemeenten in de Kempen. Toch zou het kunnen dat het Spetsersdorp met drie politici vertegenwoordigd wordt in het Vlaams Parlement. De drie kandidaten hebben in de voormiddag hun stem uitgebracht.

Ronny van den Ackerveken

Burgemeester Frank Wilrycx staat op de vierde plaats bij Open Vld. De afgelopen legislatuur volgde hij twee keer Annemie Turtelboom op in de Kamer. Terwijl hij staat aan te schuiven aan het stemlokaal wordt hij enkele keren aangesproken. “Gij moet ook gaan stemmen”, vraagt iemand met een kwinkslag. Wilrycx blijft er kalm bij. “Wat de uitslag ook wordt, je kan er weinig aan veranderen. Het is wel fijn om in het stemlokaal mensen tegen te komen die je anders zelden ziet. De rest van de dag blijf ik in Merksplas.”

© ram

Staf Pelckmans nam enkele maanden geleden ontslag als directeur van cultuurcentrum De Warande in Turnhout. Hij staat derde op de lijst van Groen. “Het is de eerste keer dat ik zelf aan de verkiezingen deelneem, maar ik vind dat het weinig anders aanvoelt als je gaat stemmen. Je wordt wel iets meer aangesproken tijdens het wachten. Ik ben vooral benieuwd hoe de verhoudingen vanavond liggen.”

© ram

Tine van der Vloet (N-VA) behaalde vijf jaar geleden heel wat voorkeurstemmen en maakte haar debuut in het Vlaams Parlement. Deze keer staat ze op plaats 11. “Ik was vanochtend niet nerveus, maar als je aan het stemhokje komt, is het eigenlijk best wel spannend. De uitslag kan je niet voorspellen, maar ik ben wel blij dat de campagne afgesloten kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Federale verkiezingen 2019