“Geweldloze” betoging van gele hesjes aan Noordstation loopt uit de hand: groep scheurt zich af en vernielt straatmeubilair

Een als geweldloos aangekondigde betoging van de gele hesjes aan het Noordstation in Brussel is zondagmiddag uit de hand gelopen. Verscheidene groepen hebben zich afgescheurd van de originele groep betogers en heeft zich verspreid over de hoofdstad. Het is kat-en-muisspel met de politie, waarbij pepperspray gebruikt wordt en vernielingen aangericht worden.

gjs

Franse en Belgische gele hesjes hadden de voorbije weken aangekondigd zondag te zullen betogen tegen de Europese Unie. “Op 26 mei roepen we op tot een grote geweldloze betoging in de Europese hoofdstad om de leiders te laten begrijpen dat we op straat zullen blijven komen zolang ze niet doen wat wij vragen”, staat te lezen op het Facebook-evenement ‘26 mei: heel Europa in Brussel’.

Omdat de betoging niet was aangevraagd, besliste de politie om ze niet te laten plaatsvinden. Dat was tegen de zin van de talrijk opgekomen betogers - enkele honderden - waarop de spanningen hoog opliepen.

Tientallen agenten in gevechtsuitrusting en met het waterkanon hebben de betogers rond 13.45 uur omsingeld en teruggedreven op de Bolivarplaats. De politie gebruikte daarbij al pepperspray. Ook op voorhand waren al een aantal mensen opgepakt omdat ze verboden wapens bijhadden. Rond 15.45 uur is de situatie daar bijna onder controle en worden betogers één per één uit de menigte gehaald, gecontroleerd, aangehouden en afgevoerd met bussen.

Voorlopig is de menigte kalm, al ontploft er nog af en toe een voetzoeker. Op een tiental meter van de ingesloten betogers staan ook nog een twintigtal aanhangers van de gele hesjes-beweging die “Laat onze kameraden vrij” scanderen.

Ondanks de omsingeling door de politie slaagde een groep activisten erin te ontkomen. Zij begonnen aan een kat-en-muisspelletje met de politie door de straten van de hoofdstad. De groep trok ook langs het PS-hoofdkwartier en bekogelde dat kort met een paar projectielen. Her en der proberen de manifestanten ook straatmeubilair in het midden van de weg te slepen om de achtervolgende agenten het leven zuur te maken.

In de straten rond de Grote Markt splitste de groep zich op. Een aantal gele hesjes dook een horlogewinkel binnen en probeerde zich daar te verschuilen voor de politie, maar die haalden hen er één voor één uit. De politie pakte er een tiental op. Op dit moment is het onduidelijk waar de rest van de groep zich bevindt.

© pom

© REUTERS

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen