Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Nieuws
Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 11:53 aangepast 12:33
Afbeelding
beeld anp

Door de nieuwe wet worden de huurprijzen van meer woningen gereguleerd, waardoor ook huren in het middensegment beperkt zijn.

Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, spreekt van een wet vol juridische valkuilen. Verwijzend naar een kritisch oordeel van de Raad van State stelt de organisatie dat de wet het doel van meer betaalbare huurwoningen waarschijnlijk niet waarmaakt, terwijl de belangen van verhuurders wel worden geschaad. De structurele oorzaken achter extreem hoge huren, namelijk een schaars huuraanbod, neemt de nieuwe wet volgens Vastgoed Belang namelijk niet weg.

"Enorm risico"

De Raad van State waarschuwde eerder ook dat het onduidelijk is of woningzoekers wel geholpen zijn met de nieuwe huurwet.

"Het negeren van overweldigende kritiek en juridische bezwaren bij dit wetsvoorstel vormt niet alleen een enorm risico voor de vele huidige en toekomstige woningzoekenden die de wrange vruchten zullen plukken van sterk toenemende schaarste, maar baant ook het pad voor gerechtelijke stappen die de belastingbetaler duur kunnen komen te staan", zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang. Hij vestigt zijn hoop nu op de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel nog moet beoordelen.

Overdrachtsbelasting

Belangenorganisatie IVBN (institutionele beleggers) en NEPROM (projectontwikkelaars) zeggen vooral blij te zijn dat er niet nog op het laatste moment forse wijzigingen aan De Jonges wetsvoorstel waren. Ook prijzen ze de opslag van 10 procent op de maximale huren die je mag vragen voor bepaalde nieuwbouwwoningen.

Volgens NEPROM-directeur Fahid Minhas wil een deel van de Tweede Kamer ook iets doen aan de in zijn ogen hoge overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers, wat hij toejuicht. "Wij gaan nu met volle energie aan de slag om voldoende middenhuurwoningen te realiseren onder deze wet. Op veel plekken wordt het zonder structurele middelen wel een grote uitdaging om dat voor elkaar te krijgen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paar honderd mensen bij tentenprotest bij campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de UvA hebben zich bij de demonstratie gevoegd.

Afbeelding

Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

Afbeelding

VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen.

Afbeelding

Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou 'heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen', stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

OM: grote organisatie achter aanslag op 'tattookiller'

Achter de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. zat een criminele organisatie met 'soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers'. In het dossier vallen veelvuldig de namen van Jaouad F. en Ridouan Taghi, bleek maandag op de eerste dag van deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Afbeelding

Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP).