© RR. Belga

Dit weten we nu over C.B., ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel

Het gerecht zou weten wie ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is. Dat werd door het hoofd van het onderzoek bevestigd aan Het Nieuwsblad. Nu raken alsmaar meer details bekend over wie C.B. was.

adm, Yves Barbieux

Het was op zijn sterfbed, in mei 2015, dat C.B. opbiechtte aan zijn broer dat hij bij de Bende van Nijvel hoorde. Hij was geen kleine garnaal of figurant, maar wel hoofdrolspeler ‘de Reus’, de man die onder meer de negenjarige David Van de Steen van dichtbij neerschoot. Kort na zijn overlijden zocht het familielid contact met het gerecht dat dit nieuwe spoor onder handen nam. Het onderzoek verliep in alle discretie, tot vandaag.

Nu raken alsmaar meer details bekend over ex-rijkswachter en Aalstenaar C.B.. Wij lijsten ze op:

- Hij was lid van de groep Diane, een speciale eenheid van de rijkswacht. Die werd opgericht in 1973 na de gijzeling van Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München. De groep diende om zulke tragedies te voorkomen of om in te grijpen als ze zich voordoen.

- In 1982 werd C.B. uit de groep gezet en is hij teruggekeerd naar een gewone rijkswachtbrigade. Waarom hij de groep verliet is voorlopig niet duidelijk. Wel frequenteerde C.B. extreemrechtse milieus. Eén van de mogelijke motieven van de Bende zou te vinden zijn in die extreemrechtse kringen. De Bende zou in het leven zijn geroepen om terreur en angst te zaaien om de bevolking rijp te maken voor een ideologische ruk naar rechts.

- Toen C.B terugkeerde naar de ‘gewone’ rijkswacht had hij de speciale opleiding van de groep Diane genoten. Zware wapens en militaire tactische inzichten waren parate kennis geworden en ook het politieapparaat kende hij als zijn broekzak. Die kennis zou hij gebruikt hebben hij om uit de handen van dat politieapparaat te blijven.

- In mei 2015 overleed hij.

- Vlak voor zijn dood biechtte C.B. zijn familie op dat hij ‘de Reus’ was. Een familielid stapte begin dit jaar met die info naar de politie. De speurders nemen de tip van het familielid heel serieus. Zo is er niet enkel een fysieke gelijkenis tussen C.B. en de robotfoto’s van de reus, maar ook andere elementen en details, aangebracht door de familie, zijn door de speurders als waar bevonden. Voorts hebben diezelfde speurders tot heden geen elementen gevonden die het spoor onderuit halen.

Jef Vermassen: “Ik denk dat ik weet wie er achter de Bende van Nijvel zit”

“Ik denk dat ik weet wie de Bende van Nijvel is. We moeten zeker en vast zoeken in de richting van Staatsveiligheid van die tijd en de Groep Diane. Het is een vervlechting van criminele milieus en van administraties van toen.” Dat heeft advocaat Jef Vermassen zondagavond verklaard aan TV Oost naar aanleiding van de presentatie van zijn nieuwe boek. De advocaat pleit voor een nieuwe verlenging van de verjaringstermijn van het onderzoek.

Vermassen stelt dat de waarheid over de Bende van Nijvel al lang bekend is, maar dat die angstvallig wordt achtergehouden. “Ze hadden het al lang kunnen doen, maar het mag blijkbaar niet. Maar het moet bovenkomen. We zullen er misschien nog eens tien jaar moeten bijdoen, de termijn nog eens moeten verlengen. De waarheid mag er precies niet komen, dat vind ik vreselijk voor de samenleving. En ik hoop dat ze er komt, en daarom steek ik ook mijn nek uit”, zei de advocaat aan TV Oost.

In de zaak van de Bende van Nijvel treedt Vermassen op als raadsman voor David Van de Steen, die bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 zijn ouders en zus verloor. Bij die hold-up kwamen acht mensen om het leven.

Zeldzame beelden: zo zag het slagveld van de Bende van Nijvel er uit

Na meer dan 30 jaar is het gerecht een nieuw spoor aan het onderzoeken naar ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, dat werd bevestigd aan onze redactie. Het zou gaan om een ex-rijkswachter die op zijn sterfbed had toegegeven deel uit te maken van de Bende.

Kogelgaten in politiewagens, bloed op de grond. Een dood lichaam toegedekt met een deken en wenende mensen. Het is een beeld dat toegeschreven wordt aan de overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize filiaal in Aalst 1985. De bende, die vermoedelijk uit drie personen bestaat, maakte toen zo’n acht dodelijke slachtoffers voor een buit van amper 200.000 frank, zo’n 4957 euro.

Op de videobeelden die dateren van 1997 wordt kort teruggeblikt op de gruwelijke overvallen. De reportage maakte heel wat los bij de mensen, zo’n vijftien jaar nadat de Bende een eerste overval pleegde. Op 13 maart 1982 was er voor het eerst sprake van een crimineel feit van de Bende, toen ze een winkeldiefstal pleegde in Dinant. De daders ontvreemden toen een eendenroer en een geweer met lange loop bij een wapenhandelaar.

“De Reus” van Bende van Nijvel ontmaskerd? Scepsis bij advocaat nabestaanden

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelste opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelse opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

Meerdere kranten meldden zaterdag dat een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane in 2015 op zijn sterfbed zou hebben bekend dat hij ‘de reus’ is van de Bende van Nijvel, de bende die in de jaren tachtig terreur zaaide met bloedige overvallen op warenhuizen.

Callebaut zegt de nodige twijfels en vragen te hebben bij de onthullingen. “Die bekentenis dateert van 2015. Waarom moet dat twee jaar duren. Wat zit daar nu weer achter?”, vraagt hij zich af.

De raadsman van enkele nabestaanden wijst er op dat het om de zoveelse “opflakkering” gaat over de Bende van Nijvel. “En het draait telkens op een sisser uit. De nabestaanden berusten daarin. Maar natuurlijk diep van binnen hebben ze telkens wat hoop”.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. De pistes van de Groep Diane en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER