Luister naar

Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier

Nieuws
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Redacteur en fotograaf Hans-Lukas Zuurman schrijft tweewekelijks wat een foto uit het nieuws bij hem oproept.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 16 juli 2018 om 03:00
Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier
Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier epa / Jesus Diges

duizend woorden

Elk jaar opnieuw jagen ze in het Spaanse Pamplona opgefokte stieren door de smalle straten. Hardlopers doen er alles aan om de dieren te ontlopen. En dat leidt tot onvermijdelijke ongelukken met de stekelige hoorns. Naar zulke foto’s kijk je, terwijl je ze eigenlijk niet wilt zien. Erboven hangt een denkbeeldige vraag, te vangen in één woord: ‘Waarom?’ Is die kick dan zo groot als je een stier over je heen laat springen? Deze groep mannen – vrouwen ontbreken en zijn kennelijk verstandiger – zullen zichzelf ongetwijfeld helden noemen. Eentje is nu al gewond, zo te zien aan het verband om zijn hand. Maar dat weerhoudt hem er niet van een smartphone vast te houden om het spektakel te filmen. Velen bedekken hun hoofd uit angst voor een trap van de stier, terwijl hun mobiel voor hen verder kijkt. Voor straks op Instagram of waar dan ook. Ook wegrennende omstanders filmen. Je moet straks wel een verhaal hebben natuurlijk. Zonder een stoere post op de sociale media ziet immers niemand dat jij dit durft. Het echte verhaal van deze foto is kort samen te vatten: zielig, voor mens en stier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'