© FOTO marc Peeters

Lokale burgerbewegingen komen (nog) niet echt van de grond in Grobbendonk

De Burgers van Grobbendonk en Bouwel zijn er niet in geslaagd te wegen op de lokale verkiezingen. Met 4,3% van de stemmen bleef zelfs een eerste zetel uit. De Lokale Lijst mag met 8,7% alleen Anne Appeltans-Janssens naar de gemeenteraad sturen.

Marc Peeters

In het Britse Frome verjoeg een burgerbeweging zo’n zeven jaar alle politici uit het gemeentehuis en de burgers namen resoluut de macht opnieuw in handen. Het was de droom van onder meer Peter Vos om die stunt in Grobbendonk over te doen. Peter richtte de beweging De Burgers van Grobbendonk en Bouwel op en overtuigde drie zetelende raadsleden om hun partij en kleur achter zich te laten en over te stappen naar de burgerbeweging. Die zou definitief afrekenen met de particratie. De kiezer is evenwel niet gevolgd.

Waardevol

“Een systeemfout die al tientallen jaren in de hoofden van de mensen zit, eruit proberen halen in een jaar, dat is zeer kort”, meent Peter Vos, die alleen in persoonlijke naam reageert. “Vooral als je ook nog eens tegen een muur van weerstand botst en het budget om de zaken aan te pakken quasi onbestaand is. Toch vind ik dat we een beetje een overwinning hebben behaald. Voor mij was dat op 13 september. Toen hebben we met een ­geëngageerde groep burgers samen gezeten om in overleg een burgerlijst samen te stellen en in te dienen. Dat we daarin geslaagd zijn, is voor mij waardevol.”

Dat de Burgers zonder vertegenwoordiging achter blijven, is een afknapper. De beweging gaat deze week samenzitten. “Eén zetel zou al een wereld van verschil hebben gemaakt. Ik denk evenwel niet dat de burgerbewegingen, die op meerdere plaatsen in Vlaanderen de neus aan het venster hebben gestoken, nu dood zijn. Dit veeg je niet meer onder tafel, maar de strijd is nog lang. En die moet ook op andere plaatsen gevoerd worden. Neem nu de stemtesten. Die zijn te veel gericht op de manier waarop klassieke partijen werken. Burgervertegenwoordigers worden dan verondersteld standpunten in te nemen die we precies aan de burgers willen overlaten. Ook hier moet er nog wat veranderen.”

Anne Appeltans-Janssen was één van de drie politici die naar de Burgers overstapte. Verschillen in visie leidden tot haar vertrek en samen met Gert Fransen richtte ze De Lokale Lijst op. Anne ging zondagavond met een goed gevoel slapen. “We hebben drie maanden gehad om een groep samen te stellen en ons voor te bereiden op de verkiezingen. Als je dan bijna 9% van de stemmen binnenhaalt, is dat een zeer goed resultaat. Burgerinspraak is en blijft ook voor de Lokale Lijst zeer belangrijk en daar zullen we de volgende jaren volop voor blijven gaan. De grote winnaar van deze verkiezingen belooft inspraak, we kijken al met spanning uit naar de manier waarop hij dit gaat realiseren.”

Sociaal

“Wat me als OCMW-voorzitster ook bezighoudt, is de manier waarop dit rechts-liberale bestuur straks zal omgaan met het sociale beleid in de gemeente”, zegt Anne Appeltans-Janssen. “Ik hoop dat mensen die hulp nodig hebben die ook blijvend gaan krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER