Generaal Mahamat Déby haalt ruim 61 procent bij presidentsverkiezingen Tsjaad: “Verkiezing gestolen”

© AFP

Generaal Mahamat Idriss Déby Itno, die drie jaar geleden de facto tot president werd benoemd door het leger, heeft volgens de voorlopige officiële resultaten 61,03 procent van de stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen in Tsjaad. Dat maakte de kiescommissie donderdagavond bekend, die spreekt van een opkomst van 75,89 procent.

Bron: BELGA

De grootste uitdager en eerste minister Succès Masra, een gewezen oppositieleider die een verzoeningsakkoord tekende met generaal Déby, haalde maar 18,53 procent van de stemmen, luidt het. Voormalig premier Albert Pahimi Padacké (2016-2018) staat op de derde plaats met 16,91 procent. De Grondwettelijke Raad moet de uitslag van de stembusgang nog valideren.

Masra had eerder op donderdagavond verklaard dat hij in de eerste ronde een “eclatante overwinning” had behaald, maar dat het kamp van Déby de verkiezing zou “stelen”. Hij riep het volk op om zich “vreedzaam en in alle kalmte” te mobiliseren om daartegen te protesteren. (Lees verder onder de foto)

Supporters van Déby vieren zijn overwinning.© AFP

Na de bekendmaking van de resultaten stelden journalisten van persbureau AFP ter plaatse vast dat soldaten met automatische wapens in de lucht schoten. Dat zouden ze doen uit vreugde, maar ook om mensen te ontmoedigen om zich te verzamelen.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen