© Robbie Depuydt

Dit zijn de leukste sneeuw- en ijspistes in Antwerpen

De Olympische Winterspelen in PyeongChang gingen op 9 februari van start. CittA ging op zoek naar zeven sneeuw- en ijspistes om de wintersport in eigen provincie te kunnen beleven.

Aspen

© Robbie Depuydt

De gekleurde borstelbaan in Deurne was een vaste waarde in de regio Antwerpen, maar na dertig jaar werd de bekende skipiste met de grond gelijkgemaakt. In de plaats kwam er een nieuwe indoorsneeuwbaan van 12.000 m² in Wilrijk. De skipiste heeft een vrije hoogte van vijftien meter en er is een lift die supersnel over en weer raast.

"We bouwden deze piste in minder dan een jaar tijd. Vanaf september vorig jaar werd de eerste sneeuw geproduceerd en tegen eind 2017 was de sneeuwlaag al 60 centimeter dik. Zo’n 75 kilometer aan ultramoderne koelleidingen leveren de perfecte sneeuw en zorgen voor een minimaal energieverbruik."

Aspen zet in op recreatie, educatie en competitie. Naast sneeuwsport biedt het complex ook een gezellig restaurant dat zeven op de zeven open is. Toeschouwers kunnen een frisse neus halen op het balkon van de Coronabar langs de piste. In een aantal polyvalente zalen met een capaciteit tot vierhonderd personen kan je ook evenementen organiseren. Het complex is telkens van 9 tot 23 uur geopend en je kan er zowel uurtickets als een jaarabonnement kopen. Het aantal formules is zeer uitgebreid.

Moerelei 123, 2610 Wilrijk // www.aspen.be

IJsportcentrum Turnhout

Het ijssportcentrum van Turnhout is ontstaan toen de vorige ijsbaan in 2016 haar deuren sloot en de vier ijssportclubs uit Turnhout samen een tijdelijke oplossing zochten, in afwachting van de bouw van een nieuw complex.

"Op deze manier konden onze clubs blijven voortwerken en konden de professionele kunstschaatsers Loena en Jorik Hendrickx hun trainingen voor grote wedstrijden dicht bij huis afwerken. We zijn dan ook fier dat ze beiden geselecteerd zijn voor de Olympische Spelen in PyeongChang", vertelt voorzitter Hans Van Accom. De ijsbaan is ook open voor de scholengemeenschap in en rond Turnhout en uiteraard kan je er ook terecht voor publieke schaatsbeurten.

Everdongenlaan 23, 2300 Turnhout // www.ijssportcentrumturnhout.be

Ice Skating Center Mechelen

Nog een nieuwkomer in het sneeuwsportgebeuren is het Mechelse Ice Skating Center. Het complex werd opgetrokken in 2016 om het ijshockeyteam ColdPlay Sharks de reglementaire ruimte voor wedstrijden te kunnen bieden, iets wat de club niet had op de kleinere piste in Leest.

Jong en oud, scholen, verenigingen en sportclubs kunnen er nu zeven op de zeven terecht om te schaatsen op de ruime en moderne schaatsbaan. Naast ColdPlay Sharks kan je er ook de club Kunstschaats Academie Hivernia aan het werk zien. In een brasserie met terras en uitzicht op de ijsbaan en de Dijle kunnen zowel schaatsers als voorbijgangers terecht voor een hapje en een drankje. Het center is tevens uitgerust met een schaatswinkel.

Spuibeekstraat 1, 2800 Mechelen // www.iscm.be

IJsbaan Ruggeveld

© Jonathan Ramael

De ijsbaan aan de Ruggeveldlaan werd in 1971 in gebruik genomen. De piste, goed voor een oppervlakte van 60 bij 30 meter, is de thuisbasis van kunstschaatsclubs Learn To Skate en Ruggeveld en ijshockeyclub Antwerp Phantoms. Ook veel schoolkinderen glijden hier over het ijs.

"Stad Antwerpen heeft ambitieuze plannen om de ijspiste te moderniseren. Momenteel loopt er een procedure om een geschikte partner te zoeken die binnen het project Park Groot Schijn de ijsbaan moet vervangen door een nieuwe hal. Samen met het nieuwe zwemcentrum zal deze ijsbaan de geplande 'sportfabriek' vervolledigen", klinkt het bij Stad Antwerpen.

Ruggeveldlaan 488, 2100 Deurne //www.antwerpen.be

IJsbaan Die Swaene

© RR

IJsbaan Die Swaene in Heist-op-den-Berg gaat al heel wat jaren mee en werd in 1972 geopend door zes investeerders. Vandaag is het beheer in handen van de kleinkinderen van de toenmalige oprichters en staat uitbater Leo Verbeeck er aan het roer. Hij startte er ooit als kelner en kent de ijsbaan als geen ander.

"Wij zijn een sfeervolle en vooruitstrevende ijsbaan waar persoonlijk contact vooropstaat", klinkt het. Naast vrije schaatsbeurten voor het publiek kan je de baan ook afhuren voor feestjes, funhockey en teambuildings. Om de twee weken organiseren ze er op zaterdag Disco on Ice, met discobar en bijbehorende lichtshow.

Kasteelstraat 85, 2220 Heist-op-den-Berg //www.ijsbaanheist.be

Sport Vlaanderen Herentals

© RR

De enige halfopen ijsbaan in Vlaanderen bevindt zich in Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso, red.) in Herentals. Ze is ingeplant in een bosrijke omgeving en volledig overkapt door een ingenieuze zeilconstructie van 4.500 m². "Zo heb je het gevoel dat je in de open natuur schaatst. Wij bieden een gezellige ijsbaan voor zowel de recreatieve schaatsers als de professionele ijshockeyers en kunstschaatsers", zegt Stefan Souverijns van Sport Vlaanderen.

De ijsbaan werd in het begin van de jaren zeventig gebouwd. Jaarlijks komen ongeveer 80.000 sportievelingen er over het ijs glijden.

Vorselaarsebaan 60, 2200 Herentals // www.herentals.be/ijsbaan

IJsstadion Antarctica

© Robbie Depuydt

IJsstadion Antarctica heeft een binnenpiste van 30 bij 60 meter en een buitenbaan van 220 meter. Hiermee is dit complex de grootste ijspiste van dit type in België. De piste werd in 1979 geopend. Aan de succesformule van het discoschaatsen op vrijdag werd sindsdien niet getornd.

Geregeld worden er schaatskampen georganiseerd. Ook een indrukwekkend ijsgala en een internationale kunstschaatswedstrijd staan op het programma, met dit jaar ook het Vlaamse kampioenschap kunstschaatsen. Antarctica beschikt over een brasserie en een schaatswinkel.

Moerelei 119, 2610 Antwerpen // www.ijsstadion-antarctica.be