Twee volwassenen en vier kinderen naar ziekenhuis door CO-intoxicatie

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn woensdagavond zes personen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Het ging om twee volwassen vrouwen en vier kinderen. Oorzaak van de intoxicatie was een niet-conforme waterboiler in de badkamer. Dat meldt de Brusselse brandweer.

lto
Bron: BELGA

De hulpdiensten werden woensdagavond omstreeks 20.45 uur opgeroepen naar een flat in de Sint-Maartensstraat in Sint-Jans-Molenbeek omdat daar een tiener onwel was geworden. Toen de ambulanciers ter plaatse kwamen, ging hun CO-melder meteen af.

“Ze hebben de zes aanwezige personen meteen geëvacueerd, de ramen geopend en versterking opgeroepen”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. “De zes personen, twee volwassen vrouwen, twee tieners en twee kinderen van vier en anderhalf jaar oud werden met een CO-intoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerden niet in levensgevaar.”

Niet-conforme waterboiler

Oorzaak van de intoxicatie was de niet-conforme waterboiler in de badkamer, waar de afvoer van de verbrandingsgassen niet goed gebeurde en er geen aanvoer was van verse lucht. In de andere flats in hetzelfde gebouw bleken gelijkaardige toestellen te hangen, zodat Sibelga de gastellers voor alle flats afsloot. 

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen: “Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen