Een medewerker van GSK In Waver.
Foto: AFP, Belga

Belangrijke werkgever in Wallonië schrapt verwijzingen naar diversiteit in Amerikaanse bedrijfstakken

Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK), een belangrijke werkgever in Wallonië, heeft de woorden "diversiteit" en "gelijkheid" uit zijn bedrijfscommunicatie geschrapt. Het doet dat op aansturen van de Amerikaanse president Donald Trump, die eist dat bedrijven die met de federale overheid samenwerken een einde maken aan hun diversiteitsbeleid. "Programma’s die buiten de VS actief zijn en waarbij Amerikaanse burgers niet betrokken zijn, gaan door."

De Belgische GSK-fabrieken - waar 9.000 mensen werken - leveren hun vaccins voornamelijk aan de Amerikanen. Het bedrijf heeft vestigingen in Waver, Rixensart en Geldenaken. 

GSK had akte genomen van het Amerikaanse decreet om diversiteitsprogramma's te schrappen, maar de multinational blijkt ook enkele aanpassingen te hebben gedaan om de Amerikaanse klant niet te bruuskeren. Op de bedrijfswebsite is alleen "inclusie" blijven staan.

We moeten in overeenstemming blijven met het juridische kader van de Verenigde Staten

Elisabeth Van Damme, woordvoerder GSK

In een eerste reactie geeft de woordvoerder van GSK Elisabeth Van Damme aan dat het bedrijf onderworpen is aan de wetgeving van de Amerikaanse regering. Het bedrijf heeft dan ook contracten met de federale overheid, klinkt het. 

"We moeten in overeenstemming blijven met het juridische kader van de VS. Wanneer onze wereldwijde inclusieprogramma’s in de VS actief zijn of waarbij Amerikaanse burgers betrokken zijn, nemen we een pauze om ze te herzien en ervoor te zorgen dat ze aan de regels blijven voldoen."

De nieuwe regels gelden volgens het bedrijf echter alleen voor de Amerikaanse takken. "Programma’s die buiten de VS actief zijn en waarbij Amerikaanse burgers niet betrokken zijn of die geen invloed hebben, gaan door."

Onrust bij vakbond en Unia

"Wat bij GSK gebeurt, is ernstig en betreurenswaardig. Het betekent echt een stap achteruit", zegt Patrick Charlier, directeur van gelijkekansencentrum Unia. Optreden kan Unia niet, zegt hij. "In België is het niet verplicht om een diversiteitsbeleid te voeren, we kunnen het alleen aanmoedigen." Pas als GSK zou discrimineren, kan Unia actie ondernemen. "Maar dat is hier niet het geval."

Ook de christelijke vakbond is ongerust. "De multinational kiest business voor waarden", zegt secretaris Aurore Joly. De vakbond vraagt dat de Belgische politiek actie onderneemt.

Beeld van het hoofdkantoor van GSK in Londen.
Foto: AFP, Belga
nieuwsbrief

Nieuwsbrief Amerika vandaag

Mis niets van de laatste ontwikkelingen in het Witte Huis en krijg een helder beeld van wat er speelt in de VS.

Meest gelezen